Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya uppdrag på lut för landshövdingen

/
  • Efter jul och nyår väntar nio månader till som landshövding för Bo Källstrand. Det blev nyss bestämt.Efter september kan nya styrelseuppdrag bli aktuella, avslöjar han i den här intervjun med Klas Leffler.Men också fler sovmorgnar och mer tid för spontana resor och för tre barn och tre barnbarn i Stockholm och Skåne.

Bo Källstrand lär sätta sig i bolagsstyrelser när tiden som landshövding löper ut nästa år.

– Men det får inte bli någon pensionärsintervju det här. Jag ska jobba ett år till ju, förklarar han.

Annons

När vi träffas i residenset, i blå salongen en trappa upp, har beskedet just kommit. Regeringen förordnar Bo Källstrand att fortsätta som landshövding till september månad ut 2014.

Sen börjar livet som pensionär. Han fyller 65 år nu i januari.

– Det innebär att jag kommer sova lite längre om morgnarna och jag har ett antal andra uppdrag som jag kanske kommer behålla lite längre. Kanhända jag skaffar mig ytterligare något uppdrag.

Bo Källstrand är ordförande i Sjunde AP-fonden och Svenska kraftnät och sitter i styrelsen för Statens tjänstepensionsverk, SPV. Uppdragen förlängs ett år i taget.

När han inte längre är landshövding öppnas också möjligheten att sitta i styrelsen i vanliga aktiebolag. Om anbud finns? Avslöjas inte.

– Det får vi se då. Jag har ju inte slutat än. Men jag ser också fram emot att ägna lite tid åt barn och barnbarn och att helt plötsligt kunna bestämma mig för en resa i några dagar utan att sju inbokade saker måste omplaneras.

Närmast ska en sista jul firas i 1700-talsresidenset vid Härnösands stora torg. Vemod vill han inte kännas vid.

– Njae. Det är lite speciellt att bo i ett sånt här hus naturligtvis. Det är en fantastisk byggnad, en byggnad som har en själ, det finns mycket kultur och mycket atmosfär.

– Men man är ju klar över hela tiden att det är en tillfällig historia som bara varar så länge man är landshövding.

Från året som gick plockar Bo Källstrand helst positiva minnen.

– Glädjande att länsstyrelsen till slut kom att bli kvar i Västernorrland och i Härnösand. Det hade känts lite tråkigt att låsa dörren här i slutet på nästa år, nämner han först.

Andra plus är besöksnäringen som ökar mest i landet för andra året i rad och en starkare konkurrenskraft bland företagen än vad många tror. Till det kommer nyetableringar.

Senaste exemplet är SEB i Sundsvall som utökar med mer än 70 jobb, något som Bo Källstrand tycker får oförtjänt lite uppmärksamhet.

– Det är den största etableringen i Sundsvall sedan 1960-talet. Så det var lite förvånande att det bara var en journalist där.

– Det säger något om den mänskliga naturen. Vi tenderar att fokusera på det som är negativt. Hade det varit någon som skulle avskeda 75 personer hade det varit fullsatt i salen.

Negativa saker från året kommer inte lika spontant.

– Varför ska man vara negativ? Men vi är ett län med en del utmaningar naturligtvis. Det ska vi inte sticka under stol med, säger han och pekar i första hand på befolkningsminskningen.

Regeringens nej till region i Västernorrland betyder fortsatt makt för länsstyrelsen. Landstinget och kommunerna har inte gett upp än, de krigar nu i riksdagen.

Bo Källstrand är för sin del nöjd med regeringens nej och förstår inte logiken annars.

– Det kan ju mycket väl hända att regeringen vill föra en politik och har en politisk färg och ett regionfullmäktige har en annan politisk färg. Då ska man alltså låta en annan politisk gruppering genomföra ens regionalpolitik? Jag förstår inte riktigt tanken.

– När det är statliga medel ligger det något i att det är regeringen som ska påverka genom den länsstyrelse och den landshövding som man har utsett. Jag tycker att det statsrättsligt blir ett väldigt misch-masch om man tar bort det här.

Landshövdingen fick kritik för att vara passiv i frågan om Mittuniversitets flytt från Härnösand.

– Jag skulle tro att du hörde det från Härnösandsbor. Nu är jag inte landshövding i Härnösand. Jag är landshövding i Västernorrland. Det finns ibland i residensstaden en tendens att glömma att det finns ett län runtomkring den också.

Uppmärksammat var också kungaparets besök i augusti. Ett festligt tillfälle, tycker Bo Källstrand, och försvarar notan som gick på 102 000 kronor.

– Jag tycker det var billigt. Vi försökte hålla det på en bra nivå och inget överdåd direkt.

Hela landshövdingetiden sedan oktober 2008 tycker han är för tidigt att summera. Något viktigaste råd till nästa landshövding blir det därför inte.

– Det tar vi i september. Nu ska vi köra den här verksamheten vidare först.

Mer läsning

Annons