Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya generationen ingenjörer lockas till Härnösand och Höga Kusten

Perrongen på Härnösand resecenter var fylld av blivande ingenjörer under tisdagen. Studenterna har lockats med många företagsbesök och att det råder stor brist på ingenjörer.

Annons

Det här är andra besöket i det treåriga projekt som syftar till att locka blivande ingenjörer till Härnösand och Höga Kusten med omnejd.

– Vi måste visa upp hela vår arbetsmarknad och alla spännande företag vi har. Vem vet, några av de här blivande och duktiga ingenjörerna väljer Härnösand i framtiden, säger projektledare Mia Wester.

Läs också: Teknikföretagens jakt på personal: "Kompetensförsörjning är en överlevnadsfråga"

Under sitt tre långa besök kommer de 20 studenterna åka runt på en mängd företag, träffa många chefer och företagsledare samt avsluta med ett flottäventyr utanför Sollefteå.

De blivande ingenjörerna är själva förväntansfulla inför projektet och besöket.

Amanda Karlsson, en av de 20 ingenjörsstudenter, som kom till Härnösand för ett tre dagar långt studiebesök.

– Det ska bli givande att höra hur de företag här i området har tagit sig ut och etablerat sig på världsmarknaden, säger Amanda Karlsson, student på entrepenörsskolan i Uppsala.

Amanda Karlsson berättar att hon i framtiden gärna vill arbeta med vattenrening och är inte främmande för att flytta norrut.

– Jag gillar ju norrland och Härnösand verkar också vara en trevlig stad.

Det treåriga ingenjörsprojektet är ett samarbete mellan kommunerna i ådalen, länstekniskt center, landstinget samt länsstyrelsen och har en budget på 4 miljoner kronor.

Läs också: Unga provar på ingenjörsyrket: "Det är inte bara det här gamla, gråa och stela"

Mer läsning