Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya bostäder i Härnösand

/

Under våren kommer kommunägda Härnösandshus fatta beslut om det skall bli nyproduktion av hyreslägenheter på Torsviksområdet.

– Vi är precis i inledningsskedet av denna utredning, säger Härnösandshus vd Göran Albertsson.

Annons

Härnösandshus äger ett markområde längs Nybrogatan i anslutning till bostadsbolagets bostäder på Torsvik som uppfördes i början 1990-talet.

Här vill man bygga hyreshus i fyra våningar. Härnösandshus beräknar att hyran för en tvårummare på 60 kvadratmeter kommer att ligga på 7700 kronor i månaden.

Det är bostadsbrist i mer än hälften av landets kommuner och i nära 70 procent av kommunerna saknas det hyresrätter.

Att det är tufft att bygga nytt idag är ingen hemlighet. Därför har allmännyttans organisation Sabo tagit fram ett hus, det så kallade Combohuset, till en vettig kostnad.

I varje huskropp ryms 6-8 lägenheter, det finns hiss, har en låg energiförbrukning och kan uppföras var som helst i landet till ett fast pris på 12 000 kronor/kvadratmeter.

– Vi tycker att det låter som en rimlig hyresnivå och tror att de kan bli attraktiva med tanke på närheten till Torsviksområdet där det finns service i olika former, bland annat en restaurang, säger Mats Höglund ordförande i AB Härnösandshus.

Efter att nyheten blivit känd tidigare i höst har Härnösandshus redan fått förfrågningar från intresserade,

I slutet av 90-talet fick Härnösandshus bidrag av staten för att riva tomma lägenheter på Stenhammar. Ett av kraven att få de statliga miljonerna var att det inte byggdes något nytt inom en tioårsperiod.

I dag har Härnösandshus i princip noll i vakansgrad, men det finns en viktig förklaring till den låga vakansgraden, enligt Höglund.

– Vi har skrivit avtal med Migrationsverket och fyllt våra tomma lägenheter med framför allt asylsökande. Det är osäkra avtal eftersom de kan sägas upp med kort varsel.

Mer läsning

Annons