Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny teleoperatör klar – för sextio miljoner

/
  • Ny teleoperatör är klar. Prislappen landar på 60 miljoner kronor. 26 myndigheter och kommunala bolag i Västernorrland byter telefonoperatör.

26 myndigheter och kommunala bolag i Västernorrland byter telefonoperatör.

Telia Sonera får uppdraget som bedöms vara värt nära 60 miljoner kronor på fyra år.

Annons

Tilldelningsbeslutet är fattat och kontraktet väntar nu på att undertecknas om en vecka förutsatt att ingen överklagar innan dess.

Det är landstinget som har skött upphandlingen för 26 olika parters räkning. Där ingår samtliga kommuner i länet utom Sundsvall samt stora myndigheter som länsstyrelsen och landstingets egna enheter.

Dessutom knyts kommunala bolag till kontraktet, bland annat Solatum i Sollefteå, Krambo och KIAB i Kramfors, Höga Kusten Airport, Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen, Härnösandshus och Hemab i Härnösand samt Arken, Miljö och vatten, Övikshem, Övik Energi och Örnsköldsviks airport.

Kontraktet skrivs på två år från 1 mars och kan förlängas i ytterligare två år. Anbudssumman ligger på drygt 14,6 miljoner om året. Det betyder nära 60 miljoner på fyra år.

– Det är ett uppskattat kontraktsvärde. Volymerna kan förändras under avtalstiden. Det händer ju saker, förklarar Nils Göran Johansson, upphandlingschef på landstinget.

Avtalet gäller all fast och all mobil telefoni och all datatrafik som går via mobiltelefoner. Det sista är en snabbt växande trafik i takt med teknikens utveckling.

Telia Sonera får uppdraget i konkurrens med Alltele och TDC som var med och lade anbud. TDC stupade på ett villkorskrav och i slutändan stod Telia Sonera för det ekonomiskt mest fördelaktiga budet.

I dag anlitas Alltele. Om inget trasslar på upploppet byter alltså myndigheterna och alla bolag operatör om sex veckor.

Allmänheten lär inte märka av någon stor förändring.

– Det här påverkar inte medborgarna. Det ska fungera precis som vanligt för dem, säger Nils Göran Johansson.

Mer läsning

Annons