Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skidlift för 750 000

Annons
Ny skidlift för 750 000

- skogsavverkning hjälper

till med finansieringen

Nu har arbetet påbörjats med en ny skidlift för unga i Vårdkasbacken. Den kommer att kosta kommunen runt 750 000 kronor.

För att delvis finansiera investeringen har kommunen, eller Kommunfastigheter AB, låtit avverka cirka 1,5 hektar skog mellan nedre delen av skidbacken och vägen mot Solumshamn, vilket inbringat i runda tal 100 000.

Det är Poma AB i Sundsvall som är huvudentreprenör. De i sin tur har lejt in NCC som ska bygga sju betongfundament - två stora och fem mindre.

- Det här klassas som en barn och skidskolelift, säger Sture Henningsson på Poma, som dessutom lovar att den nya liften ska stå öppen för allmänheten innan julafton.

Stig-Gunnar Bylund på fritidsförvaltningen är glad för att den här investeringen nu är ett faktum.

- Vi ser det som rena säkerhetsarbetet. Vi har haft ett flertal incidenter tidigare där barn har fastnat i den gamla liften. Därför har det här bygget stått högt på vår lista.

Han bekräftar också att avverkningen gjorts bland annat för att få ett ekonomiskt tillskott till den nya liften.

- Slutsumman kan bli nånstans runt 100 000. För drygt tio år sedan gjordes det en beräkning på vad en avverkning kunde ge, och då hamnade man på runt 80 000.

- Men här ska påpekas att det är Kommunfastigheter som äger anläggningen och att skogen tillhör den samma. Jag pratade med dess vd Bertil Wiklund som gav klartecken. Det blev en bra lösning i dubbel bemärkelse eftersom vi fick gott om utrymme samtidigt som det gav pengar, säger Stig-Gunnar Bylund.

Det var Brännans IF som gjorde en förfrågan om det fanns möjlighet att även få göra en pulkbacke samt plats för diverse slädlekar. Så blir det nu och Vårdkasbacken når ytterligare en målgrupp.

- Sedan tror jag att fler föräldrar vågar ta med sig barnen till den nya liften. Det här kan bli ett lyft, summerar Stig-Gunnar Bylund.

Förtydligas bör att slutsumman för den nya liften skulle hamna strax under 800 000. Då köpte Poma AB den gamla och då blev priset strax över 700 000. Men under arbetets gång står det klart att det blir mer bergsborrning än beräknat varför slutsumman, enligt Stig-Gunnar Bylund, kommer att hamna på bra precis 750 000.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Foto: Gunnar Stattin

Mer läsning

Annons