Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny olycka på ökänd väg

/
  • E4-sträckan från mellan Älandsbro och Härnösand är ökänd och hårt drabbat av olyckor. På onsdagskvällen fick tre personer föras till sjukhus efter en olycka vid korsningen mot Hemsövägen.
  • Två långtradare, en personbil och en taxibuss var inblandade i olyckan. Taxibussen var svårt demolerad efter krocken.

Nu har det hänt igen.
Tre personer fick föras till sjukhus med lindriga skador efter en trafikolycka på E4 i Älandsbro i onsdags.
Det aktuella vägavsnittet är ökänt och hårt olycksdrabbat. För sex år sedan omkom två personer vid en krock mellan långtradare och personbil.

Annons

Efter den svåra olyckan i augusti 2008 genomförde Trafikverket flera åtgärder för att förbättra säkerheten på den ökända och olycksdrabbade E4-sträckan.

Fartgränserna sänktes vid den norra infarten till Älandsbro, fartkameror sattes upp i både norrgående och södergående riktning. Dessutom monterades en trafikpelare upp som varnar vid för höga hastigheter.

Det tycks inte ha hjälpt.

– Det optimala är förstås att hela E4 är mötesseparerad. Det är också en ambition som Trafikverket har, säger Lennart Hellsing, pressansvarig för Trafikverket region Nord.

I dag saknas vajerräcken på sträckan mellan Älandsbro och Högsnäs. Särskilt olycksdrabbat är vägavsnittet från korsningen i Saltvik fram till avfarten mot Hemsövägen.

Men det är inte säkert att olyckan i onsdags hade kunnat undvikas även om det funnits mitträcken, menar Lennart Hellsing.

– Det var mycket halt vid det aktuella tillfället. Ju sämre väder, desto fler olyckor, säger han.

Att det både var mycket kallt och föll snö i stora mängder vid olyckstillfället var en ur trafiksäkerhetssynpunkt mycket dålig kombination, konstaterar Lennart Hellsing. Saltet får motsatt effekt när det blir för kallt.

– Problemet för oss är att vi inte kan göra något åt halkan när det är så här kallt. Att salta vägarna fungerar ner till minus åtta, tio grader. I går var det minus 14. Oftast brukar vägarna då vara sträva och bra, men på grund av snöandet blev det blixthalka.

– Och sanda är helt meningslöst. Det är bara att slå ut sand i diket.

Tre personer fick föras till sjukhus för vård efter olyckan i Älandsbro med två långtradare, en personbil och en taxibuss inblandade. Bägge långtradarna låg hopvikta och taxibussen var svårt demolerad. Personbilen var krossad både fram och bak. Under räddningsarbetet var E4 avstängd i cirka två timmar innan trafiken kunde släppas på igen.

På länssjukhuset i Sundsvall uppger man att samtliga blev lindrigt skadade och har fått lämna sjukhuset tidigt på torsdagsmorgonen.

– Rent generellt är det fler olyckor på vintern, men få med dödlig utgång. Vi kör försiktigare när det är dåligt väder och därmed blir inte konsekvenserna vid en olycka lika allvarliga, säger Lennart Hellsing.

Mer läsning

Annons