Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny gatubelysning ger stora besparingar

Annons
Ny gatubelysning ger stora besparingar

Härnösands kommun gör en jättesatsning på att förnya sitt gatubelysningsnät. Satsningen kostar fyra miljoner kronor och innebär att kommunen inte behöver släcka lamporna nattetid.

- De nya lamporna är energisnålare och gör att vi kan spara en hel del kostnader, säger gatuchef Lars Lundgren.

Härnösands kommunen äger gatubelysningen som i sin tur sköts av Hemab. enligt de beräkningar som har gjorts kommer satsningen att räknas hem på ungefär åtta år. Därefter gör kommunen besparingar varje år. Antalet armaturer som byts är 3400 stycken vilka har en energisnålare lampa (högtrycksnatrium 50 W) jämfört de de gamla kvicksilverlamporna (125 W)

Med nuvarande belysningsnivå beräknar kommunen att spara ca 1 miljon kWh el

- Vi började den här veckan på Bondsjöhöjden och har hittills bytt ut ett hundratal armaturer, säger Stefan Vedin, projektledare på Hemab.

Arbetet med utbytet är klart under september månad och utförs av Z-signaler AB, Krokom.

De gamla armaturerna återvinns av Rönngatans demontering som ingår i kommunens daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

- Vi har ett väldigt bra samarbete med dem. På så sätt slipper vi skicka skrotet till Sundsvall för deponering, säger Stefan Vedin.

Föreningslivet ges möjlighet att få tand om en begränsad mängd armaturer för användningen vid motionsspår och parkeringsplatser.

- De besparingar som vi nu gör innebär att vi inte behöver släcka belysningen nattetid, säger Lars Lundgren.

Ola Thelberg

0611-554826

ola.thelberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons