Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny afasiförening tar form

/
  • Afasiföreningen i Härnösand har sitt första möte. Från vänster: Sören Sundqvist, Inga-Lisa Sundqvist, Zdenek Novak, Sofie Wikström (ombudsman organisation- och verksamhetsutveckling från Afasiförbundet) och Britta Sandin.

Länsordförande Britta Sandin är nöjd. En ny afasiförening startades på måndagen.
– Det är fler som får stroke varje år, och cirka 12000 av dem får afasi i någon form, säger hon.

Annons

Efter att ha varit vilade i något år har nu föreningen startats igen, men under nytt namn, "Afasiföreningen i Härnösand". Sedan tidigare finns lokalföreningar i länets övriga städer, men det har saknats en i Härnösand.

Men nu har en ny styrelse tagit form och ordföranden heter Zdenek Novak. Han tycker det är viktigt med en förening, både för den som har drabbats och för de anhöriga.

Zdenek Novaks fru har afasi och han vet att det är viktigt med kontakter.

– Det är bra att man får veta att man inte är ensam och träffa andra med samma problem, att man kan få stöd av varandra, säger Zdenek Novak.

Britta Sandin berättar att den som fått afasi kan få träning genom så kallade Pröva På Rum, PPR, som finns i förbundets och lokalföreningarnas regi. Det kan vara genom olika dataprogram men också genom att träffa andra med samma funktionsnedsättning.

– När någon får till exempel en stroke så är det först akut vård, sen rehab och sen finns inte så mycket mer, därför är det viktigt att afasiföreningarna finns, säger hon.

Mer läsning

Annons