Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu stängs Vårdkasen

/
  • Stängt på obestämd tid. Hela området kring Vårdkasen är avstängt under jul- och nyårshelgerna och troligtvis en bit in i januari. Anledningen är det röjningsarbete som pågår efter stormen Ivar.
  • Håkan Lönnefors, fritidschef i Härnösand, avråder alla från att vistas i området kring Vårdkasen.

Det är inte bara snöbristen som ställer till det för skidåkarna i vinter.
Stormen Ivar har förstört många skidspår.
Området kring Vårdkasen i Härnösand är direkt farligt att vistas kring.
– Vi kommer ha stängt under helgerna. Till att börja med, säger kommunens fritidschef Håkan Lönnefors.

Annons

Stormen Ivar slog hårt mot många av Härnösands kommuns friluftsanläggningar. Träd och rotvältor förstörde spåren och elljusen slogs sönder. Värst utsatt är området kring Vårdkasen som är helt avstängt. I ett pressmeddelande varnar kommunen för att det kan vara direkt farligt att vistas i detta område innan röjningsarbetet är klart.

– Vi uppmanar alla att vara försiktiga i närheten av stormfälld skog. Det har fällts träd i hela kommunen, men vissa platser är mer drabbade än andra. I dagsläget har vi sett att områden vid Sälsten mot Högslätten samt Stenhammar mot Vårdkasen är särskilt hårt drabbade, säger Håkan Lönnefors.

En 66-årig Härnösandsbo avled förra veckan efter de skador han ådrog sig i samband med röjning av nedfallna träd. Områden med rotvältor och träd som rasat är farliga, betonar Håkan Lönnefors.

– Det är en livsfarlig lekplats för barn. När ett träd blåser omkull följer rötterna ofta med och det bildas rotvältor. Rotvältan kan utan förvarning slå igen som en råttfälla. Även lutande och halvt rasade träd som stödjer sig mot andra träd kan lätt rasa, det räcker med lite vind eller snöfall, säger han.

Hela området kring Vårdkasen är avstängt under jul- och nyårshelgerna och troligtvis en bit in i januari.

– Det är mycket jobb med skördare och traktorer som väntar. Eftersom det är många anläggningar i Norrland som drabbats råder det brist på material. Till exempel har vi ännu inte lyckats få tag på klammer för att sätta fast elledningar med.

Även Högslättens och Bondsjöhöjdens spår drabbades hårt av stormen, men där har kommunen hunnit med att röja nedfallen skog. Där återstår dock att reparera belysningen.

– Så fort det blir lite snö kommer vi att preparera spåren. I nuläget stoppar vi ingen från att röra sig till fots på slingorna.

När det gäller elljusslingorna har kommunen hyfsad koll på läget.

– Prio ett har varit att göra de kortare slingorna framkomliga. Men tack vare att många ideella krafter jobbat i princip dygnet runt har även flera av de längre sträckorna röjts någorlunda, säger Håkan Lönnefors.

Som det ser ut i dag kan stormens härjningar påverka även nästa säsong, menar han,

– Vi kommer att behöva göra efterarbeten där stora maskiner gått fram efter stormen.

I Vårdkasbacken är det avsaknaden av snö som är det största problemet. Men även där har stormen orsakat skador. Kyltornet, som kyler vattnet som blir till snö, blåste ned i stormen och orsakade skador som är kostsamma att reparera.

Mer läsning

Annons