Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska vägarbetsplatser bli säkrare

Annons
Nu ska vägarbetsplatser bli säkrare

Tre människor har hittills i år dödats på vägarbetsplatser. Nu slår vägarbetarnas fack Seko larm om situationen.

- Våra arbetsplatser är farliga. Nästan hälften av våra medlemmar råkar ofta ut för incidenter, säger Lars Kempe på Seko i Sundsvall.

Under onsdagen startade Seko en kampanj för säkrare arbetsplatser. Medlemmar från Seko och vägverket samt riksdagsman Hans Stenberg, Sundsvall fanns på plats på rastplatsen vid Bölesjön.

I fjol genomförde Seko en undersökningen av arbetsmiljön. Den visade att nästan samtliga intervjuade (750 vägarbetare) upplever oro över att ha vägen som arbetsplats. Nästa 40 procent av de som dagligen arbetar på vägarna har själva varit med om olyckor där den passerande trafiken varit inblandad.

Vägarbetarna tycker att trafikanterna struntar i deras arbetssituation och kräver nu snabba åtgärder från statsmakten.

Hans Stenberg sitter med i riksdagens trafikutskott och i Vägverkets styrelse. Han tycker att problemet bör länkas samman med den övriga situationen i trafiken. Antalet trafikolyckor med dödlig utgång ökar, den ansvarige ministerna Björn Rosengren lovar krafttag.

- Det handlar om att ge mer resurser till NTF, vi tror att informationen till allmänheten är väldigt viktig.

- Men vi kan också tänka oss kraftigt höjda böter för de trafikanter som kör för fort förbi arbetsplatserna, säger Stenberg

I fjol genomförde Vägverket kameraövervakning vid en arbetsplats på E 4 i Hudiksvall. Men den stoppades sedan tillståndet överklagats.

- Vi jobbar med att ta fram ett nytt underlag med inriktning på kameraövervakning, säger Christer Lantz på Vägverket region mitt i Härnösand.

Ola Thelberg

Mer läsning

Annons