Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska staden lysas upp

Annons
Nu ska staden lysas upp

Härnösands vackra byggnader skall belysas.

Bakom projektet ligger stadsarkitekt Tommy Berglund, och den uppmärksamme har säkert redan sett att det hänt en hel del på den fronten, vilket blivit ett lyft för stadens centrala delar.

På tur står nu att Nybron ska få en belysning i samband med upprustningen under våren. Sedan blir det Villa Nybo i korsningen Nybrogatan/Kastellgatan och det kanske lite mer spektakulära - vattentornet på Bondsjöhöjden.

- Många städer i Sverige, bland annat i Uppsala, har belyst sina vattentorn. I det här fallet skulle det betyda att den södergående trafiken möts av en snygg ljuspunkt, säger Tommy Berglund.

- Sak samma med den norrgående trafiken som möts av den upplysta vindsnurran på Vårdkasen. Entréerna in till stan blir mycket mer tilltalande.

Redan i dag kan vi notera att det stora, vackra tornet borta vid Tobaks är upplyst så fort mörkret falller på.

- Det är ägaren Nordholt som ombesörjt den saken.

Fasaden på Sparbankshuset lyser liksom fasaden på Calle Lundqvists hus längre bort på Skeppsbron för att inte tala om huset i korsningen Köpmangatan/Nybrogatan där Svenska Handelsbanken huserar.

- Nu kommer Villa Nybo längst upp på Nybrogatan att få en smakfull belysning. Folk från Akademiska Hus har redan varit på plats och provbelyst byggnaden. Till våren börjar man gräva ner kablarna.

- När det gäller Nybron så vill vi lägga in belysning i den. Det blir på traditionellt sätt där vattnet belyses underifrån - en så kallad Coronaeffekt- vilket betyder att en ljusbild kastas tillbaka till det svarta, förklarar Tommy Berglund.

Ett av stadens pampigaste hus, Tingshuset, skulle också må bra av en smakfull fasadbelysning.

- Det är Stenvalvet som äger byggnaden, och kommer det in ny verksamhet där tror jag att det kan genomföras. Men här vill vi även göra något extra i själva Tingshusparken, exempelvis en mysig belysning.

- Det kostar lite i form av drift och underhåll, men samtidigt blir stadsmiljön betydligt trivsammare. Det är bara att titta på rondellerna där det syns att vi vill göra lite mer, säger Tommy Berglund.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons