Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Härnösands kommun minska sjukskrivningarna

Annons
Nu ska Härnösands kommun minska sjukskrivningarna

Nu ska Härnösands kommun ta krafttag för att minska sjukfrånvaron. I ett förslag till riktlinjer för att förbättra arbetsmiljön planerar kommunen för en radikal minskning av sjukskrivningarna.

Målsättningen är att sjukskrivningarna bland kommunens personal ska minska med 30 procent inom de kommande två åren och med ytterligare 50 procent på återstoden fram till 2007.

Den viktigaste ingrediensen för att få ned sjukfrånvaron är ett gott ledarskap. De som fungerar som ledare skall kunna sätta sin medarbetare och artbetsmiljöfrågorna i centrum.

Hur man ska komma tillrätta med ohälsan kan man göra på olika sätt. Alla förvaltningar ska utifrån sina egna behov och förutsättningar stödja och uppmuntra sina medarbetare till friskvårdsaktiviteter,

Målet att minska sjukskrivningarna ska man nå genom ett aktivt förebyggande arbetsmiljöarbete. Lagar avtal och föreskrifter ska bara vara minimikrav på arbetsmiljön. Kommunen ska ha en bättre miljö än vad som framgår av dessa skriftliga regler.

Kommunen ska se till så att det finns ett tydligt och närvarande ledarskap. Ledarna ska ha insikter om både människor och arbetsmiljö. Kommunen ska arbeta konsekvent och målinriktat i arbetsmiljöarbetet. Man ska se till så att alla får tillgång till en tydlig information på alla nivåer.

Några centrala pengar till arbetsmiljöarbetet ska inte avsättas. I stället får varje kommunal förvaltning får själv avsätta pengar för arbetsmiljöåtgärder och för reahabilitering.

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons