Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska barn bli uppfinningsrika

/
  • Judit Làzàr som ofta leder olika experiment anser att många barn är innovativa och har bra idéer.

I en ny tävling ska barnens idéer tas tillvara. Bakom detta står Technichus och dess stödförening.

Annons

– Idén kommer från barn, för barn, till barn och för barnens delaktighet. Vår erfarenhet är att så gott som alla besökare alltid är fulla med idéer som de vill vara med att utveckla och göra något kreativt. Det handlar om att få barn och ungdomar intresserade av naturvetenskap, teknik, matematik och entreprenörskap. Under mellanstadiet brukar elevernas intressen kristalliseras, säger Judit Làzàr, som jobbar med tävlingen.

Tävlingen går ut på att hitta på en rolig, klurig station för Technichus och arrangör är Stödföreningen Technichus .

– Tävlingen vänder sig Härnösands mellanstadieelever. Det kan vara klasser, studiegrupper eller kompisgrupper. Undervisningen går då in på en högre nivå än tidigare men det finns fortfarande utrymme för lekfullhet och fantasi. Vår förhoppning är naturligtvis att deltagarna skall fastna för ett kreativt arbetssätt och någon eller flera av dessa kunskapsområden. Det är syftet med allt som Technichus och projekten under dess tak, gör.

Grupperna ska sedan kunna sitta på skolan och arbeta med uppfinnarna.

– Tävlingen är anpassad till skolans läroplan och det här ju ett bra alternativ att syssla med under elevens val, säger hon.

Tävlingen ska pågå under våren och i maj ska bidragen vara inne och man kan tack vare stödföreningens vindbonus ge fina priser.

– Vi har beslutat om Klurifax innan vi visste om Stena Reneweble-s vindbonus, men det är riktigt kul att ha fått del av vindbonusen för just Klurifax. Det betyder att vi kan använda resurserna som annars hade gått till priserna, till små projekt på Technichus.

Mer läsning

Annons