Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska arbetsmiljön blibättre på försäkringskassan

Annons
Nu ska arbetsmiljön bli

bättre på försäkringskassan

Försäkringskassan i Västernorrland har nu lagt fram ett åtgärdsprogram i sju punkter till Arbetsmiljöinspektionen över hur man ska förbättra arbetsmiljön för sina anställda. Men det kommer att ta tid tills man nått ända fram.

Det var i höstas som Arbetsmiljöinspektionen krävde att Försäkringskassan skulle rätta brister i arbetsmiljön på sina kontor.

Huvudpunkterna är att Försäkringskassan har för lite resurser i förhållande till arbetsmängden och att man måste prioritera sina arbetsuppgifter.

På Försäkringskassan har man gått grundligt tillväga för att utreda hur man ska komma tillrätta med den dåliga arbetsmiljön.

Chefen Lars Andersson och sakkunnige i arbetsmiljöfrågor, Jan Bergquist, har åkt runt på samtliga kontor och samtalat med personalen i mindre grupper. Detta har resulterat i 465 olika idéer, förslag till förbättringar och klagomål som legat till grund för det åtgärdsprogram man presenterade för Arbetsmiljöinspektionen på fredag.

- De tyckte att vi gjort ett bra jobb, säger Lars Andersson. Nu återstår att konkret visa hur vi ska gå vidare. Det första steget presenterar vi efter den 10 juni.

Men det dröjer ett bra tag innan man nått "balans" i arbetsmiljön. Det stora problemet är att resurserna inte räcker till för alla de arbetsuppgifter man är ålagda av staten att utföra.

Extra pengar behövs för att klara arbetsmiljön och servicen till allmänheten.

- Samtliga försäkringskassor har skrivit till socialminister Ingela Thalén och påtalat detta, säger Lars Andersson. Jag tror att hälsofrågan blir en av de viktigaste valfrågorna.

Lars Andersson skrev också själv i slutet av april ett brev till Ingela Thaléns statssekreterare Agneta Carlsson och begärde en träff före den 24 maj för att diskutera problemen med henne.

- Tyvärr har jag ännu inte fått något svar på brevet, säger han.

Arbetsmiljön idag på de olika kontoren är inte bättre idag för de 380 anställda än när Arbetsmiljöinspektionen hälsade på i höstas.

Snarare har den blivit ännu lite hårdare av döma av sjuktalen. I april var 9,6 procent av de anställda sjukskrivna, vilket är en klar ökning jämfört med föregående år. De flesta är långtidssjukskrivna.

Huvudskyddsombudet Tage Söderlind från lokalkontoret i Örnsköldsvik har varit med och tagit fram åtgärdsprogrammet.

- Vår arbetsmiljö är inte alls bra idag, säger han. Arbetsbelastningen är för hög och det kräver sina offer. Jag tycker det är bra att försäkringsdirektörerna runt om i landet nu är överens. Det sätter större press uppåt så att vi kan få mer resurser.

Det som krävs är tio procent mer i anslag till försäkringskassorna. För Västernorrland skulle det betyda cirka 40 nya tjänster.

Leif Åhman

0611-55 48 25

leif.ahman@tidningen.to

Mer läsning

Annons