Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kollas semlorna upp i Härnösand

Annons
Nu kollas semlorna

upp i Härnösand

Se upp för farliga semlor!

En varning som är befogad efter att Sundsvalls miljökontor hittat höga förekomster av bakterier (läs grädden) i semlor.

På tisdagen slog Härnösands kommuns semmelpatrull till mot två bagerier.

- Det är första gången vi gör en riktig kontroll av semlor, säger Gösta Spangenberg på Härnösands miljökontor.

Det var i förra veckan som miljökontoret i Sundsvall fick svar på en test av sju semlor. Beskedet kom som en smärre chock då det visade sig att att sex semlor hade för höga värden i förhållande till gränsvärdet.

I samtliga fall var det grädden som höll får dålig kvalité.

I Härnösand kontrollerade Flodin bageri och Tullportens bageri som valdes ut slumpartat. De är inte på något sätt utpekade för att baka undermåeliga semlor.

- Folk har hört av sig och vill att vi ska kontrollera. Dessutom har det inte gjorts några tidigare, vad jag känner till, säger Spangenberg.

Miljökontoret genomför regelbundet kontroller av livsmedel.

Enligt miljöchef Charlie Wallin inträffar majoriteten av alla matförgiftningar i hemmet på grund av felaktig hantering.

- Rent allmänt har vi lite problem med livsmedelsbranschen. De är väl medvetna om de höga krav som ställs, säger Wallin.

Miljökontoret tar ett par hundra prover varje år, ett brett spektra som bland annat omfattar köttfärs, glass och nu semlor.

Om en dryg vecka kommer analyssvaret från laboratoriet i Umeå.

Ola Thelberg

0611-554826

ola.thelberg@tidningen.to





bild

Grädden i semlorna kan innehålla för höga värden av bakterier. Under tisdagen fick två Härnösandsbagerier besöka av miljökontoret.

Mer läsning

Annons