Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan du bli delägare i den unika kretsloppsodlingen - lax och tomater

Nu går Pekkas Naturodlingar i Älandsbro ut med en nyemission för att få pengar till sin unika satsning på att kombinera tomat- och fiskodling.

Annons

Allehanda.se berättade tidigare om projektet, som bygger på att avföring och foderrester från fiskodlingen ska ge näring till tomatväxthuset. Alltså ett kretslopp där näringsämnen kommer till nytta istället för att orsaka övergödning.

Det är första gången i Sverige som ett större projekt med landbaserad fiskodling kombinerad med växtodling genomförs.

Här ska det i ett 3 000 kvadratmeter stort växthus produceras 200 ton tomater och 20 ton fisk varje år. Hela tomatskörden är redan bokad av en lokal grossist.

– Det visar vilket sug det finns efter att köpa lokalt och äta hälsosamt. De svenska konsumenterna är beredda att betala för kvalitét, säger Hugo Wikström som är vd i företaget.

Det var i våras som allehanda.se avslöjade planerna på odlingen i Älandsbro.

Han påpekar att det självklart är dyrare att odla tomater vintertid. Men också att man har bra ekonomiska marginaler då och att det är liten konkurrens om svenskodlade lokala tomater under vintern.

Målsättningen med nyemissionen är att den ska ge mellan 4 och 9,6 miljoner kronor varav 4 miljoner redan är garanterade av nuvarande ägare.

Målsättningen är också att i nästa steg bygga en ännu större liknande odling, men då i närheten av någon storstad.

Läs mer: Så ser Lrf-basen i Västernorrland på lokala livsmedel

Mer läsning

Annons