Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får barnen skolböcker

/
  • Klass 7a på Gerestaskolan med sina gamla böcker som de måste dela med alla på skolan.  Men snart kan det köpas in nytt, tack vare ett medborgarförslag av Joakim Byström. Här är han tillsammans med Martin Eliasson, dottern Saga Byström och Saga Bäck.
  • Läraren Anna Bergquist anser att böcker behövs i skolan, men hon vill inte hurra över några nya förrän köpet är gjort.
  • Joakim Byström var den som berättade för dotterns klass och läraren Tobias Hedenström om de nya böckerna som kan köpas in.

En skola utan skolböcker – det upprörde Joakim Byström.
Det både bryter mot lagen och hämmar elevernas utveckling ansåg han och vände sig till kommunen för att få till en ändring på dotterns skola.
ågot som gick vägen.

Annons

Saga Byström går i sjuan, men har nästan inga egna skolböcker. I stället får eleverna på Gerestaskolan stenciler kopierade ur böcker.

– Saga kom hem på skolavslutningen med en plastkasse med årets stenciler. Hon skulle ha historieprov, men hade ingen bok.

Det gjorde hennes pappa, Joakim Byström irriterad.

– Det är dåligt för eleverna och det bryter mot lagen.

Han vände sig därför till skolan - som sa att man inte hade råd att köpa böcker. Dåligt, ansåg Joakim Byström och lämnade in ett medborgarförslag till kommunen där han önskade att kommunfullmäktige beslutar om att eleverna i Härnösand i framtiden ska ha egna skolböcker i de flesta ämnen.

Och nu har kommunstyrelsen skjutit till 1,5 miljoner kronor under 2013 för textbaserat material åt skoleleverna i Härnösand. Nu ska bara förslaget röstas igenom i kommunfullmäktige. Hur pengarna kan komma att fördelas mellan skolorna är inte klarlagt.

– Jag är jätteförvånad och otroligt glatt överraskad att man åtgärdar det här så snabbt, säger Joakim Byström.

En annan som är nöjd är en av Gerestaskolans lärare, Anna Bergquist. I dagsläget får hon ägna mycket tid åt att själv sätta ihop material från olika böcker och skriva sammanfattningar till eleverna, samt göra kösystem för de böcker som finns.

– Jag kopierar ingenting, för visst tänker man på att det inte är tillåtet att göra det hur som helst.

Anna Bergquist vill inte ropa hej förrän hon har beställt böckerna.

– Men visst behövs det böcker. För att få ett sammanhang, för att kunna bläddra tillbaka om man behöver eller för att fördjupa sig. Barn fascineras av att bläddra i böcker, säger hon.

Mer läsning

Annons