Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det bara polisensom får visitera snattare

Annons
Nu är det bara polisen

som får visitera snattare

JO-beslut förbjuder väktare

och butikskontrollanter

att visitera misstänkta

Polisens arbetssituation är ansträngd, och nu kommer den att bli ännu värre.

Det framgår av ett utslag i JO, vilket medför att det enbart är poliser som får visitera snattare när larmen i butikerna har löst ut.

Butiksinnehavaren och/eller butikskontrollanten, har inte längre någon laglig rätt att kroppsvisitera misstänkta snattare.

- Jag visste inte att JO fattat ett sådant beslut. Det känns helt klart som ett merjobb för oss, säger näpochefen i Härnösand, Bengt Jansson.

Det är flera incidenter på sistone som gjort att JO nu slagit fast de nya reglerna. I Härnösand finns det flera exempel. En person stoppades på Obs sedan tjuvlarmet löst ut och personal rusat fram för att kontrollera honom. Han var oskyldig och upplevde situationen som mycket genant.

- Det hände något liknande på Åhléns, och det måste givetvis vara genant om exempelvis kundens glasögon löst ut larmet och man bli visiterad. Jag vet att det hänt, säger Bengt Jansson.

I klartext betyder det här följande: Om larmet börjar tjuta är det normala att kassörskan larmar butiksinnehavaren/chefen. Om den misstänkte sedan vägrar att tömma fickorna, visa vad som finns i väskan etc, har varken väktare, butiksinnehavare eller butikskontrollant rätt att göra en kroppsvisitation. Det är numera olagligt.

I stället måste polisen rycka ut, men det räcker inte enbart med det. Om den misstänkte vägrar att visa vad som finns i väskan eller i fickorna, så måste det till ett beslut om husrannsakan. Det tar som regel en del tid, men kan i vissa fall beslutas av den polis som kommit till platsen med hänvisning till vad som kallas "fara i dröjsmål".

Faran kan bestå i att den misstänkte hinner göra sig av med stöldgodset genom att gå på toaletten, ringa ett samtal och så vidare.

De tillfällen som polisen tidigare ryckt ut till butikerna har handlat om att hjälpa till med identifiering. Då har redan butikskontrollant eller väktare visiterat den misstänkte. Nu är det alltså slut med detta, enligt JOs utslag.

- Om den misstänkte ombeds att plocka upp en korv eller en påse chips ur kläderna, och säger nej, så ska man alltså ringa efter polis. Visst blir det ett merjobb för oss, konstaterar Bengt Jansson.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24 egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons