Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till regionbildning

/
  • Härnösands kommunalråd Fred Nilsson (S) hade hellre sett en regionbildning i Västernorrland.

UPPDATERAD 08.00. Politikerna i Västernorrland får mindre makt än i andra delar av landet. För regeringen säger nu nej till att låta Västernorrland bli en regionkommun.

Annons

I Västernorrlands grannlän flyttas makt från staten och länsstyrelsen till politikerna. På så sätt kan politiker som bor och verkar i en region också i större utsträckning påverka hur regionen utvecklas. Men Västernorrland får inte bli region, liksom inte heller Norrbotten eller Västmanland. Anledningen är att man ligger lite efter i beslutsfattandet. I en gör Stefan Attefall (KD), ansvarig minister, klart att Västernorrland inte får bli regionkommun. Åtminstone inte under den här mandatperioden.
"Det betyder att vi inte är beredda att bevilja ansökningarna från Norrbotten, Västerbotten och Västmanlands län", skriver han i debattartikeln.
Bara de regioner som hunnit bilda ett kommunalt samverkansorgan och redan tagit över delar av länsstyrelsens ansvarsområden får blir region.
Landstingsrådet Hans Hedlund (C) leder regionbildningsarbetet i Västernorrland. Han gillar inte alls detta vilket framgår när vi får tag i honom sent på måndagskvällen.
– Fredrik Reinfeldt har gjort cirkus av lokal utvecklingspolitik. Jag är mycket besviken, säger han.
Fred Nilsson, Härnösands kommunalråd (S), har just fått beskedet från några riksdagsledamöter.
– Man orkar knappt bli upprörd längre på den här regeringen. Man får känslan att Stockholmsmoderaterna leker med oss, säger han.
Fred Nilsson har svårt att förstå varför Västernorrland kommer att särbehandlas
– Tänk bara att släppa denna nyhet via en DN-artikel. En sådan enastående respektlöshet mot oss ute i landet som under flera år har ägnat tid åt denna demokratireform.
Anders Gäfvert (M) vill avvakta med att kommentera tills att han själv fått ta del av informationen. Den ledande kristdemokraten Sverker Ågren, ansvarig för regionfrågor, befinner sig i New York men vill gärna kommentera det faktum att Västernorrlands ansökan om att överta det regionala utvecklingsansvaret 2015 blir inte bifallen.
– Att det är det starka inflytandet från regeringens reformmotståndare som slår igenom är mycket olyckligt. För den regionala demokratiska utvecklingen är det ett stort steg bakåt. Samtidigt uppskattar jag att regeringen ger ett klart besked till flertalet landsting som får klartecken att överta hela ansvaret. 
Hur det fortsatta arbetet ska se ut i Västernorrland är i dag oklart, enligt Ågren
– Det goda samarbete som vi uppnått hittills behöver vi ta vara på. För länets fortsatta utveckling finns goda erfarenheter av samarbete under det senaste året.
Samtidigt står det klart att det inte blir några sammanslagningar av länsstyrelsen. Alla 21 blir kvar.
"En minskning av antalet länsstyrelser skulle inverka menligt på länsstyrelsernas lokalkännedom."
Detta innebär att Jämtland och Västernorrland som nu samarbetar i utvecklingsfrågor bland annat om EU-stöd får olika sätt att organsera sig. Om vilka konsekvenser detta får för EU-ansökningar är ännu inte känt..

Läs mer: I startgroparna för att bilda egen region

Läs mer: Klartecken för region Västernorrland

Fakta regioner

Det finns fyra faktiska regioner i Sverige: Skåne, Västra Götaland, Halland och Gotland.

Västernorrland har varit ett av åtta län som köat för att bilda region.

Tunga sakfrågor att samsas om i en region är bland annat infrastruktur, kultur, utbildning och näringslivsutveckling.

Mer läsning

Annons