Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazister på värvnings-kampanj i Härnösand

Annons
Nazister på värvnings-

kampanj i Härnösand

En rasistisk organisation håller på att etablera sig i Sundsvall/Härnösands-området.

Det är SMR, Svenska Motståndsrörelsen - en organisation som funnits en längre tid - men inte tidigare i Västernorrland.

- Jag kan berätta att medlemmar i den här organisationen samlades i Sundsvall på annandagpåsk. Det var ett upptaktsmöte, med tre personer som kom utifrån samt några från vårt område, bekräftar Bernt Jonsson, Säpos chef i Sundsvall.

Vad är syftet med det här upptaktsmötet?

- Det är en rasistisk organisation som försöker dra i gång någonting i vårt område. De träffades i en lokal här i Sundsvall och vi hade koll på dem. Mötet pågick i en timma ungefär.

Svenska Motståndsrörelsen har resurser. De ger ut en egen tidning som heter "Folktribunen", och de har en ganska avancerad och välbesökt webbportal, vars budskap är skrämmande.

Den här organisationen, liksom andra som har liknande syften, har dessutom ändrat policy.

- De uppträder som vem som helst. Tidigare hade de rakade huvuden och visade gärna sina tatueringar. Den tiden är nu förbi, säger Bernt Jonsson.

Stig Wallin, ordförande för 5 i 12-rörelsen i Härnösand, tar illa vid sig av uppgifterna, och ser en fara i att SMR nu håller på att etablera sig.

- Förfärligt, är det. Det som är farligt är att de har tillgång till pengar och är svårupptäckta. För att få vara medlem krävs det att vederbörande inte använder droger, inte är kriminell samt är vit. Skinheadsens tid är förbi, och det här är en mycket otäck utveckling.

- Jag går med jämna mellanrum ut på nätet, och tvingas tyvärr konstatera att de rasistiska organisationerna utvecklar sig hela tiden, och det kan de göra eftersom det finns pengar.

Var kommer pengarna ifrån?

- Det mesta från försäljning av musik. Nu drabbas vi återigen av människor med dessa åsikter, men då gäller det för oss andra att med lagliga medel uppmärksamma och motarbeta detta, säger Stig Wallin.

Eva Back, s-märkt kommunalråd i Sundsvall, blir bestört när hon tar del av uppgifterna.

- Det här är skrämmande, och nu är det viktigt att föräldrarna får kunskap om vad som är på gång. De måste tala med sina barn, och skolorna måste också ta upp det här ämnet.

- Det som är farligt med en sådan här organisation är att den från början inte signalerar vad vad den står för. Först lockar man in ungdomen, samtidigt som medlemmarna finns i alla åldrar.

- Det känns bra att Säpo är med på banan från början, för när det kommer till kriminella handlingar så blir det en polisiär handling, säger Eva Back.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

SMR jobbar utifrån

amerikansk vitmaktsideologi

Vad är Svenska Motståndsrörelsen, och vilka är med?

Vi har frågat Heléne Lööw, doktor i historia och numera verksam på Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

- Svenska Motståndsrörelsen jobbar utifrån en amerikansk vitmaktsideologi som leds av en herre vid namn William Pearce. SMR har funnits i några år och består av grupper med gamla aktivister - olika delar av vitmaktsvärlden.

- De är svåra att få grepp på, och predikar inte väpnad kamp. De vill framförallt driva kampanjer. Tidigare har de haft dåligt med lokalavdelningar, men det förvånar inte att de försöker breda ut sig. Det har överhuvudtaget varit ökad aktivitet i vitmaktsvärlden de senaste månaderna.

Vad beror det på?

- Det är valår, och de försöker dra nytta av den politiska debatt som uppstår. De vill framhäva sig som ett alternativ till ett demokratiskt samhälle, säger Heléne Lööw.

Att folket i SMR är svåra att hålla koll på, och flyter in som vilken annan medborgare som helst, är inget som förvånar henne.

- När man fyllt 35 är det kanske inte lika roligt längre att se ut som den skinnskalle man var vid 20.

Nu har man alltså inlett arbetet med att starta en lokalavdelning i Sundsvall, vilket Heléne Lööw kommenterar så här.

- Tidigare har man haft problem att slå rot norr om Dalälven. Men som sagt; de sista månaderna har aktiviteten ökat.

Heléne Lööw har för övrigt berört Svenska Motståndsrörelsen, SMR, i sin bok "Nazismen i Sverige 1980-2000.

Egon Sundlöf

Mer läsning

Annons