Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätjournal väcker starka reaktioner

/
  • Jonas Wallvik, ordförande i Läkarföreningen i Medelpad ser vissa risker med att nätjournaler är på väg att införas i svensk sjukvård.

Patienter hyllar reform i Uppland – läkarna skeptiska.

Annons

I Uppland kan patienterna läsa sina journaler på nätet.

Reformen hyllas av patienter och möter skarp kritik från läkarna där.

Men fler landsting är på väg att ta efter.

Dagens Medicin berättar att reformen ingår i EU-projektet Sustain som pågår i nio länder för att medborgarna ska få bättre tillgång till sina hälsodata.

Under ett år har patienter i Upplands läns landsting kunnat logga in med e-legitimation och läsa sina journaler på nätet. Efter nyår inför Region Skåne samma reform och Västmanland och Jönköping kommer att följa efter.

– En klar majoritet av dem som läst sin journal på nätet är nöjda. Det de bland annat klagar på är att de inte får se osignerade provresultat direkt, säger Åsa Cajander vid Dome vid Uppsala universitet till Dagens Medicin.

Läkare i Uppsala har starkt kritiserat projektet och kritiken växer när projektet nu utvidgas så att patienter kan rätta läkaren direkt i journalen och även läsa osignerat material.

Jonas Wallvik, ordförande för Medelpads läkarförening, ser både fördelar och nackdelar.

– Det ligger i tiden att kunna få information snabbt. Problemet är att man nu även lägger ut osorterad sådan där patienten kan se preliminära provsvar och anteckningar som inte doktorn sett. Dessutom ska man inte få ett cancerbesked på datorskärmen, säger Jonas Wallvik.

En annan aspekt är sekretessen och att känsliga uppgifter riskerar att hamna i felaktiga händer. Han pekar även på risken att patienten misstolkar provsvar och bedömningar i journalen. Han menar att i bakgrunden finns även ekonomiska intressen där någon tjänar pengar på nya IT-system.

– Ligger det på nätet så kan informationen hittas av någon obehörig. Det är inte heller säkert att alla vill ha sina journaler på nätet. Det finns även fördelar med att lättare kunna kommunicera med vårdpersonal när det gäller besökstider eller se om en remiss kommit fram, säger Jonas Wallvik.

Men som läkare tycker ni det är okej med journaler på nätet?

– Det här är inget som Läkarförbundet är emot, men det är själva den tekniska utformningen som kritiken gäller, säger Jonas Wallvik.

Fakta: Nätjournaler

Motståndet mot nätjournaler är stort bland läkarna i Uppsala. 1 600 fick en enkät som knappt 400 besvarade. Bara sju höll med om att nätjournaler är en bra reform. Det visar preliminära resultat från det Vinnovafinansierade universitetsprojektet Dome (Deployment of Online Medical Records and E-health services).

Mer läsning

Annons