Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikhandledarna tillbaka Härnösand

I höst nystartar Musikhandledarlinjen på Härnösands folkhögskola.
Nu med en inriktning mot El Sistema för att möta de växande behoven i landets kulturskolor.
– Under hela det senaste året har vi jobbat intensivt med förnyelse, säger skolchef Eduardo Gran Villanueva-Contreras.

Annons

El Sistema fick sitt första fäste i Sverige i Göteborg 2010 och då i förortsområden som Angered.

Metodiken kommer från Venezuela där José Antonio Abreu på 1970-talet utvecklade en modell för kör- och orkesterskola med musik som verktyg för social och mänsklig utveckling.

Precis som musikhandledningen så bygger El Sistema på det lustfyllda i att lära sig spela och sjunga i grupp.

– När El Sistema startar på en ny plats är mitt första råd: Anställ en musikhandledare! säger Malin Aghed, nationell koordinator för stiftelsen El Sistema Sverige.

Hon förklarar att i arbetet med El Sistema behövs kompetenta lärare både för gruppundervisning med hög musikalisk kvalitet och för värdegrundsdiskussioner – något som alltihop ryms inom musikhandledarutbildningen.

Det som varit styrkan i musikhandledarutbildningen kommer att finnas kvar. Det innebär gruppdynamik, praktik, lärande av varandra, betoning av lust och glädje liksom även den breda inriktningen mot musikpedagogiskt arbete inom skola, omsorg, vård, studieförbund, rock- och popgrupper.

– Genom El Sistema ges också musikhandledarna en stark koppling till ett yrkesliv där deras kunskaper efterfråga, säger.Eduardo Gran Villanueva-Contreras.

Kursen på 7,5 högskolepoäng ges på helger och kan vara möjlig att söka som en parallell fördjupning till Musikhandledarlinjen eller efter avslutad utbildning i Härnösand.

Mer läsning

Annons