Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP kräver riksdagsbeslut om region

Västernorrland som region eller inte kommer att behandlas av riksdagen.
Det står klart efter en motion från Miljöpartiet som kräver samma status för Västernorrland, Västmanland och Norrbotten.

Annons

Det är formellt sett en följdmotion som nu lämnas i anslutning till regeringens proposition att lyfta över det regionala utvecklingsansvaret i Jönköpings, Örebro och Gävleborgs län.

I det läget utnyttjas möjligheten att motionera för de landsting som regeringen sagt nej till.

Kravet är att även Västernorrland, Västmanlands och Norrbottens län ska beviljas bilda region från 1 januari 2015.

– Med Miljöpartiets motion öppnas nu en dörr igen efter att regeringen tidigare stängt den i sin proposition. Det är viktigt för demokratin att det regionala utvecklingsansvaret överförs till en folkvald församling, säger Eva Andersson, gruppledare för MP i landstinget, i en presskommentar.

I motionen kritiseras att regeringen har avslagit ansökan från Västernorrland och Norrbotten och lämnat det samfällda önskemålet från kommunerna och landstingen därhän. Några närmare skäl har enligt Miljöpartiet inte presenterats.

Motionen är undertecknad av förra språkröret Peter Eriksson samt ledamöterna Jabar Amin, Valter Mutt, Bodil Ceballos och Agneta Luttropp.

I första hand ska riksdagens konstitutionsutskott göra en samlad bedömning av regionförslagen. Enligt tidsplanen kan frågan komma att avgöras i riksdagen någon gång under januari eller februari.

Mer läsning

Annons