Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt nya högstadieskolans rektor: "Min största utmaning är att skapa en helt ny organisation"

Erik Juntikka är nytillträdd rektor för den nya högstadieskolan i Sjöbefälsskolans lokaler i Härnösand. Vad skolan faktiskt ska heta återstår dock fortfarande att se.

Annons

Erik Juntikka.

Landgren- och Gerestaskolans högstadium blir tillsammans ett vid skolstart. Nya lokaler på Sjöbefälsskolan har under sommaren renoverats och står snart redo att ta emot de cirka 370 eleverna och 50 medarbetare som från och med hösten ska husera där. Sedan juni är Erik Juntikka skolans nytillträdde rektor.

– Min största utmaning är att skapa en helt ny organisation med nya strukturer utifrån de två gamla, samt att skapa en enhetlig organisationskultur, säger han.

Läs också: Nya högstadieskolan tar form – så går arbetet och förberedelserna inför skolstarten

Sedan 2006 har han arbetat som rektor i Stockholmsområdet, men är i grunden gymnasielärare i svenska och historia. Han växte upp i Härnösand.

– Jag och min sambo har sedan flera år tillbaka pratat om att flytta tillbaka norrut eftersom vi saknat tillgång till riktig natur. När det nu dök upp jobb som passade oss båda och tog vi chansen, förklarar han.

– Dessutom har jag saknat att arbeta i ett mindre sammanhang eftersom jag tror att jag kan uträtta mer där, fortsätter Erik Juntikka.

Just nu sitter han och resten av personalen i den gamla Landgrenskolan och har bara några dagar till flytten. Dock har de redan haft workshops för att förbereda ihopslagningen.

Vilken är din ambition för skolan?

– Att få så många elever som möjligt att nå målen, och det handlar inte bara om att de ska bli godkända utan att de ska känna att de utvecklas. Jag vill skapa nyfikenhet hos dem.

Vad kommer att vara speciellt med skolan?

– Att vi inte spikat det än: Det är något vi ska skapa tillsammans nu när skolan sätter igång i höst, fortsätter Erik Juntikka.

Just nu är det sagt att namnet på skolan ska sättas senast den 23:e augusti. Förslag är bland andra Heddaskolan, Hovskolan och Rosenbäcksskolan.

– Jag tycker att det bästa förslaget är Heddaskolan, men traditionen säger att vi döper efter efternamn och därför tycker jag Wisingskolan. Ska vi lyfta kvinnor och samtidigt föra traditionen vidare tycker jag att vi ska gå hela vägen, säger Erik.

Mer läsning

Annons