Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördarbakterier sprider sig i länet

Köttätande bakterier sprider sig i Sverige och har kommit till länet.

Bakterierna kan döda människor på mindre än ett dygn.

– Det är en mycket allvarlig infektion som kräver kirurgiska ingrepp, säger Hans Boman, smittskyddsläkare på landstinget i Västernorrland.

Annons

rapporterar om en dramatisk ökning av det akuta sjukdomstillståndet nekrotiserande fasciit i norra Stockholm. Nekrotiserande fasciit orsakas av att aggressiva, köttätande bakterier äter sig in i bindväven.

Redan i februari om att svåra infektioner med köttätande mördarbakterier ökar i hela Sverige. I juli drabbades en sjuårig flicka i Sundsvall.

Nekrotiserande fasciit är den allvarligaste typen av invasiv (angripande) infektion med så kallade grupp A-streptokocker (GAS). I Västernorrland har antalet invasiva infektioner med GAS ökat det senaste året. Hittills i år har 23 fall rapporterats. Tidigare år har siffran legat på 15-16.

– Det förekommer toppar då och då. Det senaste året har vi sett en ökning igen, säger Hans Boman.

Vid nekrotiserande fasciit måste den infekterade vävnaden tas bort omgående. Annars dör den drabbade. Patienten kan behöva öppnas upp ända från midjan till foten, eller få ett ben eller en arm amputerat, skriver Dagens medicin. Flickan som drabbades i Sundsvall i juli fick ett ben uppskuret, innan hon flögs till Karolinska sjukhuset där hon opererades igen, placerades i tryckkammare och fick antibiotika. Hon överlevde.

Symtom på nekrotiserande fasciit kan vara feber, intensiv smärta i armar eller ben, rodnad och svullnad, berättar Hans Boman. Han säger att det är viktigt med god handhygien, och att hosta och nysa i armvecket.

– Det är i huvudsak en luftvägssmitta, säger han.

Enligt Dagens medicin är orsaken till ökningen av nekrotiserande fasciit oklar. Forskare menar att det kan bero att människan har blivit mer mottaglig för bakterien, eller att bakterien har förändrats och blivit farligare. Det kan också hänga samman med att invasiva infektioner med GAS har blivit vanligare.

Hans Boman säger att det inte finns någon säker statistik på hur många av de 23 rapporterade GAS-infektionerna som är nekrotiserande fasciit.

– Det finns bara ett känt fall, säger han och syftar på den sjuåriga flickan.

Nu ska utbredningen av nekrotiserande fasciit i landet kartläggas.

Mer läsning

Annons