Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderater vill ge kommunalråd ett ordentligt lönelyft

Annons
Moderater vill ge kommunalråd ett ordentligt lönelyft

Se till så att kommunstyrelsens ordförande får bra betalt.

Det anser moderaterna i Härnösand.

Moderaterna föreslår att kommunstyrelsens ordförande ska få 5 000 kronor mer än vad socialdemokraterna föreslagit. Det framgår av moderaternas synpunkter på den utredning av ny kommunal organisation som nu diskuteras i kommunen.

- Det här är frågor som tar tid att diskutera. Och jag kan erkänna att vi inte är helt eniga i frågan, säger Jan Brännholm, deltidskommunalråd för moderaterna.

Normalt är kommunstyrelsens ordförandes arvodering vägledande för vad andra förtroendevalda får. Men moderaterna vill att denna löneförhöjning på 5000 kronor inte skall påverka övriga förtroendevaldas arvoden.

Anledningen till att man nu vill införa denna höjning är att kommunalrådslönen skall närma sig den lön som kommunens högsta tjänstemän har.

Men denna löneförhöjning räcker inte till för att man skall komma till samma nivå som kommunchef J O Friman har.

- Jag har aldrig tagit uppdraget för pengarna. I stället är det förutsättningarna att göra ett bra jobb som bestämt att jag vill vara kvar, säger Ingvar Wiklund kommunalråd som inte tänker kandidera för att stanna på sin post även om lönen skulle stiga rejält

Moderaterna vill också att det även i fortsättningen ska finnas två skolnämnder och två socialnämnder efter sommaren är tveksam till att två nämnder som slutkar en stor del av kommunens budget inte är bra ur demokratiskt perspektiv.

- Sammanslagna nämnder bäddar för ett ordförande och tjänstemannastyre eftersom det endast är dom som har möjlighet att sätta sig in i frågorna på ett fullvärdigt sätt konstaterar moderaternas gruppledare i kommunfullmäktige Rolf Larsson.

Moderaterna vill också att även de som är politiker som har politiska uppdrag som är mer än kvartstid skall få ersättning för förlorad arbetsförtjänst.

Nu är det å att de som har 26 procent arvodering och mer inte får denna ersättning. De regler som gäller nu går att många förlorar på att ha politiska uppdrag.

- Som vi ser det kan endast pensionärer och kommunanställda komma ifråga eftersom de inte drabbas av något löneavdrag, konstaterar Rolf Larsson.

Även övriga borgerliga partier har jobbat fram alternativa förslag.

Frågan kommer att beredas i februari men enligt uppgifter till Tidningen kommer ett beslut först i april eller i maj.

Fotnot: Tidningen har tidigare redogjort för huvuddraget i förslaget som en polktiskt tillsatt beredning tagit fram.

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons