Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat protest mot överfulla fängelser

Annons
Moderat protest mot överfulla fängelser

Häktet i Härnösand är modernt och funktionellt.

- Men vad hjälper det när häktet det när det överfullt.

Det undrar Jeppe Johnsson, moderat ledamot av kriminalvårdsstyrelsen och riksdagens justitieutskott.

På måndagen besökte han bland annat häktet i Härnösand tillsammans med riksdagskollegan Len-nart Bolander och oppositionsrådet Jan Brännholm.

Han anser att det nu råder akut brist på anstaltsplatser.

- Det beror i sin tur till stor del på att fängelserna är fulla. Jag kontrollerade situationen den 25 februari. Då satt 325 dömda interner på våra häkten och väntade på anstaltsplats. Det är helt fel.

Det behövs enligt Jeppe Johnsson minst 400 platser för att nå fram till en rimlig beläggningsnivå.

- Det är inte vi som hävdar det utan facket. Seko har sagt att det behövs 400 nya platser och vi moderater håller med.

Han hoppas också att det planerade nya fängelset som ska ligga någonstans i Mälardalen blir av. För då skulle beläggningen få möjlighet att förbättras.

Han är dock tveksam till om socialdemokraterna bestämt sig för den här lösningen.

- Är det möjligen så att socialdemokraterna håller på att fundera ut nya förslag som innebär att de som dömts till fängelse släpps för att de suttit av två tredjedelar av strafftiden.

Jeppe Johnsson tror att fängelser ska vara specialiserade.

- Det skall finns anstalter för dömda sexualbrottslingar men det ska också finnas anstalter som vänder sig till de som vill bli drogfria. Och här kan behövas hårdare restriktioner eftersom ibland känner man sig extra svag.

Våld och narkotika är enligt Jeppe Johnsson stora problem inom landets anstalter. Enligt uppgifter som Jeppe Johnsson har ökar våldet i svenska fängelser samtidigt som kriminella gäng finns på minst 30 av landets anstalter.

- En stor del av våldet inne på anstalterna är kopplade till narkotika, antingen för eget bruk, försäljning eller insmuggling. Jag anser att regeringen visar handlingsförlamning då det gäller att komma till rätta med narkotikan på anstalterna.

Lennart Bolander var tillsammans med oppositionsrådet Jan Brännholm med på besöket i häktet.

- Trots att man använder kreativa lösningar och använder sig av polisarrester både i Härnösand och Sundsvall måste man komma till rätta med platsbristen, konstaterar Lennart Bolander.

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons