Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miun avslöjar allt mer fusk

/

20 studenter. Så många fuskade på Mittuniversitetet i fjol.
Eller – så många upptäcktes.
– Det upptäcks mer fusk nu, säger Mats Tinnsten, prorektor och ordförande i disciplinnämnden.

Annons

Mats Tinnsten kan inte svara på om fusket på Mittuniversitetet ökar eller minskar, eftersom han bara har suttit som ordförande i disciplinnämnden sedan 2012.

– Jag har hört att det har stigit genom åren. Men jag tvivlar på att det är för att studenter fuskar mer.

Han tror snarare att det beror på att mer fusk upptäcks.

– Mer granskas med tekniska hjälpmedel. Vi kör mer genom Urkund (se faktaruta), säger han.

Lärarna har en skyldighet att anmäla studenterna till disciplinnämnden om de misstänker fusk. Fler än 20 studenter anmäldes för fusk under 2013 men några friades.

Enligt Mats Tinnsten är den absolut vanligaste formen av fusk att plagiera. Antingen kurslitteratur, internetkällor eller tidigare studenters arbeten. Fusklappar i tentasalarna är inte alls vanligt förekommande, upplever Tinnsten.

– Där är det uppstyrt på ett annat sätt med tentavakter.

Hur gör ni för att motverka fusket?

– Vi jobbar med att verkligen informera studenterna om vad som gäller.

När en lärare har anmält en student för fusk hör disciplinnämnden både studenten och läraren innan den fattar beslut om eventuellt straff. Det vanligaste straffet är avstängning och då får inte studenten delta i undervisningen eller vistas i skolan. Dessutom meddelas CSN.

Mats Tinnsten berättar att man i disciplinnämnden tar hänsyn till omfattningen av fusket – men också till studentens situation. Om studenten exempelvis har det jobbigt privat.

– De flesta är väldigt ångerfulla inför oss. Min uppfattning är att de flesta fuskar för första och sista gången, säger Mats Tinnsten.

 

■ Fakta: Urkund

Urkund är ett system skolor använder för att upptäcka plagiat. Inlämningsuppgifter skickas till systemet, som kontrollerar dokumenten mot internetkällor, tidigare inlämnade studentarbeten och förlagsmaterial som vetenskapliga artiklar och böcker.

Mer läsning

Annons