Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittuniversitetet slår sökrekord - igen

/

Antalet sökande till Mittuniversitetet har ökat med 37 procent jämfört med förra våren. Och den populäraste utbildningen är ett program i Härnösand som snart tvingas flytta.

Annons

Den 15 oktober gick ansökningstiden till landets högskolor och universitet ut. Då hade cirka 20 000 personer sökt en utbildning vid Mittuniversitetet till vårterminen 2014. Ökningen från föregående vårtermin är 37 procent eller 5800 ansökningar - en rekordstor ökning. Också antalet som sökt Mittuniversitetet som sitt förstahandsval har ökat, med 19 procent.

– Vi är väldigt glada. Vi har ju ökat mycket de senaste åren och fortsätter att öka, trots att utbudet minskar till följd av de besparingskrav vi har på oss, säger Kicki Strandh, kommunikationschef vid Miun.

Programmet som har flest antal förstahandsansökningar är lärarprogrammet med inriktning förskollärare i Härnösand med 243 ansökningar - en utbildning som ska flyttas till Sundsvall.

– Det är jätteroligt att den utbildningen är fortsatt populär. Attraktiva utbildningar ska vara populära oavsett var de är någonstans. Dessutom är den ju på distans så orten är inte så avgörande. Den ska fortsätta vara bra och attraktiv även i Sundsvall, säger Kicki Strandh.

Mittuniversitetet i Härnösand har under året präglats av turbulens i och med flytten till Sundsvall. Men detta verkar inte ha påverkat antalet ansökningar i negativ riktning.

– Vi tror inte att det är så dramatiskt för dem som söker en utbildning som det är för Härnösands kommun och för invånarna som har reagerat starkt, säger Kicki Strandh.

Sökalternativen till vårterminen är betydligt färre än till höstterminen. Inför våren finns fyra olika programutbildningar, tre påbyggnadsprogram och omkring 280 sökbara kurser.

Mer läsning

Annons