Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitthögskolestudenter dåliga på matematik

Annons
Mitthögskolestudenter

dåliga på matematik

vissa studenter kan inte högstadiematten

Studenterna vid Mitthögskolan är dåliga på matematik. Kunskaperna på alla universitet och högskolor är låga men på Mitthögskolan är läget extra bekymmersamt.

Det visar en sammanställning som Högskoleverket gjort. Mitthögskolans lärare anser att kunskapsluckorna innebär en "katastrofal förändring".

Lärarna anser att studenternas dåliga kunskaper gör det svårt att finna rätt nivå på undervisningen. Bristerna finns framför allt i den algebraiska färdigheten. Lärarna är oroliga över risken för att kraven mer eller mindre skulle sänkas.

Problemet med bristande förkunskaper försöker Mitthögskolan delvis att komma till rätta med genom den förkunskapskurs på 2 poäng som har införts från och med detta år. Kursen verkar enligt Högskoleverket fungera bra men det krävs ytterligare stödåtgärder. En sådan är "matematikakuten" där studenter på C/D-nivå hjälper andra studenter.

Matematikkurserna upplevs av vissa teknikstudenter som svåra. Bristande förkunskaper från gymnasiet kan göra det svårt att på egen hand klara den nödvändiga problemlösningsövningarna.

Lärarna uppskattar kontakterna med studenterna. Ett par av dem gav uttryck för inspirationen

som de får av att undervisa de duktiga studenterna. Lärarna kände sig dock pressade av den tunga undervisningsbördan och uttalade en oro för problem med bristande förkunskaper. Flera av lärarna drevs av sitt pedagogiska engagemang medan andra såg uppenbara brister och otillfredsställelse med bristen på möjligheter till forskning.

I Högskoleverkets granskning ingår 18 lärosäten. Alla utbildningar får godkänt, men det finns vissa generella problem. Ett sådant är att studenternas förkunskaper i matematik har försämrats de senaste åren, särskilt kunskaperna i grundläggande algebra. I vissa fall saknar studenterna kunskaper som lärs ut på högstadiet.

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons