Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitthögskolans studenterhämtas från hemmaplan

Annons
Mitthögskolans studenter

hämtas från hemmaplan

Nu avlivas myten om att Mitthögskolans studenter kommer från olika håll i landet. Närmare fyra av tio av Mitthögskolans studenter kommer från Mitthögskolans campusorter. Det visar en undersökning som högskoleverket står bakom. Detta är en mycket hög siffra jämfört med övriga riket.

Men jämförelsen skevar. En Malmöbo som studerar i Lund och har tio minuter till universitetet räknas inte i undersökning som hemmastuderande. Däremot räknas en Härnösandsbo som studerar turism i Östersund som studerande på hemmaplan eftersom man helt enkelt slagit samman de olika campusorterna i undersökningen.

- Nationellt kan man dra slutsatser av de den här undersökningen men jag förstår att det går att ifrågasätta resultatet för Mitthögskolan och för exempelvis Mälardalens högskola som har flera campusorter, säger Stig Forneng, högskoleverket som ligger bakom undersökningen.

Av dem som började studera hösten 2000 började en dryg fjärdedel eller 28 procent studierna i sin hemkommun. Andelen som började i det län där de var bosatta i var 56 procent. Uppgifterna bygger på personer som började sina första studier vid universitet och högskolor har begränsats. Man har bara undersökt de som var yngre än 35 år när de började.

Flertalet nybörjare börjar studera nära hemorten. Skillnaderna mellan lärosätena är inte särskilt stora. Mellan tjugo och trettio procent av nybörjarna kommer i allmänhet från hemkommunen.

Högre blir talen bara för Mitthögskolan och Mälardalens högskola samt Högskolan i Trollhättan/Uddevalla, alla med hemvist i flera kommuner, samt ett par lärosäten i storstadsområdena, Malmö högskola och Stockholms universitet. För dessa närmar sig andelen studenter från hemkommunen fyrtio procent. Lägst är andelen studenter från hemkommunen vid Lunds universitet, landets största universitet med hemvist i en relativt liten kommun.

Regeringens mål är att femtio procent av en årskull ska ha börjat på högskolan vid 25 års ålder. Högskoleverkets analys visar att Kalmar län inte har långt kvar för att uppfylla målet och att flera andra län ligger nära. För Västernorrland håller sig väl framme i statistiken och hamnar på 43 procent. Totalt sett har dock andelen svenskar som börjar studera före 25 års ålder nästan fördubblats sedan slutet av åttiotalet, från 22 procent till 40 procent.

Län med gamla universitetsorter har traditionellt haft den högsta övergången till högskolestudier. Men nu hamnar många av dem längre ner i listan. Förändringarna i övergångsfrekvenserna beror på att högskolan har byggts ut kraftigt de senaste tio åren. Antalet helårsstudenter har ökat från 127500 läsåret 1987/1988 till

256000 år 2000. Utbyggnaden har inneburit att högskoleutbildningen numera är relativt jämnt fördelad över landet och att variationerna mellan övergångsfrekvenserna i olika län totalt sett har minskat.

Närheten till högskolan är viktig för många studenter.

Hela 56 procent börjar studera i hemlänet. Mellan tjugo och trettio procent av högskolenybörjarna kommer från hemkommunen.

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons