Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt sabotage motfackföreningsrörelsen

Annons
Misstänkt sabotage mot

fackföreningsrörelsen

LOs lokaler på Ådalsvägen 15 har utsatts för omfattande fönsterkrossning och sprayning natten mot onsdag.

Sak samma med Transportarbetareförbundets lokaler på Sälstensgränd 5. Treglasfönstren har förstörts med ett spetsigt föremål och den svarta sprayen, med samma mönster, återfinns på båda brottsplatserna.

Även Härnösands Arbetarekommun på Storgatan har råkat illa ut. Inte mindre än tolv stycken rutor, 90 x 130 centimeter stora, har krossats. Här misstänker man att det är rasister som ligger bakom.

- Vi tror inte att det här handlar om folk som i besvikelse för arbetslöshet eller annat agerat på detta sätt. Vår uppfattning är att det handlar om rasister som passat på i samband med 5i12-rörelsens aktiviteter under onsdagen, säger Berit Pettersson.

Polisen utesluter inte att det finns ett mönster - att någon eller några har bestämt sig för att göra sabotage mot bland andra fackföreningsrörelsen. Det kan knappast handla om impulshandlingar eftersom brottsplatserna ligger långt från varandra.

- Vi får göra en noggrann jämförelse, men det lutar åt att samma folk har varit i farten. Det är trots allt ganska långa avstånd mellan brottsplatserna, säger Kalle Classon hos Härnösandspolisen.

Totalt har alltså 28 rutor förstörts - åtta på Sälstensgränd, nio på Parketten där LO håller till och tolv hos socialdemokraterna.

Det var ingen trevlig syn som mötte personalen på onsdagsmorgon.

- De har sprayat över skylten "Facket på din sida LO", berättar Håkan Söderström. Det är små hål i rutorna, och först trodde vi att det använts ett vapen, men man har inte hittat några kulor. Den som gjort det här har troligen använt ett vasst redskap.

Nio rutor hos Transportarbetareförbundet har precis samma skador, och den svarta sprayen har använts på liknande sätt.

- Det är lite skrämmande på nåt vis, säger fastighetsförvaltaren Mats Sjölund.

I går var försäkringsbolagen på plats. Det kommer att bli en dyrbar historia. Självriskerna för den här typen av skador blir som regel ganska höga.

Även socialdemokraterna i Timrå och Sundsvall har fått sina rutor krossade natten mot onsdag. Mycket tyder alltså på att det är en välplanerad och omfattande sabotageaktion.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons