Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartistiska Härnösand tvåa i landet i hållbarhetsrankning

Miljöpartistyrda Härnösands kommun kommer tvåa i en hållbarhetsgranskning. Högre rankas bara socialdemokratiskt styrda Malmö kommun. Andra partier ligger långt efter.

Annons

Det är föreningen FAR, branschorganisation för redovisningskonsulter, revisorer och rådgivare, som har låtit granska hur hållbar de olika partiernas politik är i praktiken.

Dan Brännström är generelsekreterare i FAR som ligger bakom hållbarhetsmätningen.

FAR har valt ut åtta kommuner runt om i landet där respektive riksdagsparti har starkt väljarstöd och bäst möjlighet att förverkliga den egna politiken. Utgångspunkten är FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Läs mer: Härnösand utökar representationen i Almedalen

I Miljöpartiets fall har Härnösand valts ut och i en samlad bedömning blir betyget gott. MP får 48 poäng av 100. Bara Malmö (S) ligger högre med 61 poäng.

Andra typkommuner hamnar bakom och i några fall långt bakom: Täby (M) 43, Mönsterås (C) 40, Landskrona (SD) 33, Markaryd (KD) 25, Skinnskatteberg (L) 24 och Degerfors (V) 24.

– Att bli tvåa i vår tuffa granskning är inte fy skam, 48 av 100 är ett bra resultat, säger Dan Brännström, generalsekreterare i FAR.

Läs mer: Härnösand fortsatt en Fair Trade-stad

Rapporten skulle egentligen ha släppts i samband med ett seminarium i dag på fredagsmorgonen under Miljöpartiets dag i Almedalen. Nu gick man ut lite tidigare eftersom Almedalsintresset börjar ebba ut mot slutet.

Härnösands gröna kommunalråd Karin Frejarö (MP) finns på plats i Visby. Hon deltar i seminariet och har tagit del av andraplatsen.

Glad tvåa är Karin Frejarö, kommunalråd för MP i Härnösand.

– Det här känns jättebra. Det väldigt glädjande, särskilt som sättet som granskningen görs på gynnar större kommuner, till exempel inom bostadsbyggande, tillväxt och integration, säger hon.

Läs mer: Härnösand är länets bästa miljökommun

FAR-rapporten är enligt Karin Frejarö en seriös granskning som visar att Härnösand tar hållbarhet på allvar.

Och det är Miljöpartiets eller kommunens förtjänst?

– Vi gör ett gemensamt jobb i vår rödgröna majoritet och vi har väldigt många kompetenta tjänstemän som jobbar med det här.

Mer läsning

Annons