Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet vill ha folkomröstning om dricksvattnet

Annons
Miljöpartiet vill ha folkomröstning om dricksvattnet

Miljöpartiet i Härnösand tänker göra allt för att få till stånd en folkomröstning om dricksvattnet.

Ett sådant beslut måste tas av fullmäktige. Eva GoÎs har lusläst lagen från 1994 om kommunala folkomröstningar och räknar kallt med att folkomröstningen kommer att genomföras även om det blir tummen ner i fullmäktige.

- Det räcker med att fem procent av de röstberättigade kommunmedborgarna skriver under på att man vill ha den här omröstningen, säger Eva GoÎs.

För att närmare se hur det här fungerar, och vilka effekterna blir, har hon varit på studiebesök i Kalix.

- Där kan man tala om att folket är delaktigt i demokratin. Man har exempelvis folkomröstat i skattefrågan och om centrum. Nu vill vi i Härnösand folkomrösta om vattnet, säger hon.

Partikamraten Joakim Drejare anser inte att Hemab varit tillräckligt seriöst när det gäller att utreda huruvida det är möjligt med dricksvatten från Timrå. Härnösandsborna betalar i dag ganska mycket för sitt vatten, och inte lär det bli billigare om man investerar i ledningar till Timrå.

- Det är just detta vi vill folkomrösta om. Det klagas hela tiden på det dåliga vattnet i vår kommun. Frågan är alltså om Härnösandsborna är beredda att betala några kronor ytterligare per kubik för att få tillgång till detta vatten, säger Joakim Drejare.

Att begära folkomröstningar i parti och minut skulle innebära anarki, mer eller mindre. Massor av beslut och projekt skulle försenas med enorma merkostnader som följd.

- Därför anser vi, precis som i Kalix, att det räcker med en omröstning varje år. Eftersom vi i miljöpartiet jobbat för bättre vatten i Härnösand i tjugo år, anser vi att kriterierna för en folkomröstning uppfyllts med råge, säger Eva GoÎs.

Joakim Byström, nytt namn på partiets riksdagslista, konstaterar kort och gott:

- Bättre dricksvatten i Härnösand handlar om ökade kostnader för medborgarna. Vi vill veta folkets inställning.

Om ett par veckor skall miljöpartiet närmare presentera varför man vill ha en folkomröstning. Det kommer i det lokala valmanifestet.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

FAKTA/

Partiets lista till kommunfullmäktige

innehåller åtta nya namn. Här redovisas alla 18 i kronologisk ordning: Eva GoÎs opinionsbildare, Joakim Drejare miljöhandläggare, Kicki Östensson veterinär, Carlos Gil agronom/lokalvårdare, Margareta Kullerstedt universitetsadjunkt, Håkan Åman limnolog, Frida Holmqvist miljöinspektör, Tomas Nilsson kulturarbetare, Lotta Rodebrand studerande, Johan Uebel skogsbiolog, Ulla Lindroth alkohol och familje terapeut, Rune Wikström universitetslektor, Ana Molina Gil undersköterska, Stefan GoÎs konsulent, Anita Selnes egenföretagare, Ennio Bemporad datakonsult, Branca Keranovic studerande/agronom och Jeff Forsell, lärare.

Riksdagslistan:

Eva GoÎs, Sverker Ottosson Alnö, Åsa Domeij Uppsala, Jan-Olof Tedebrand Sundsvall, Anita Blomqvist Timrå, Joakim Byström Härnösand, Frida Holmqvist Stigsjö, Birger Hjörleifsson Sundsvall, Lo Högberg Näsåker och Johan Uebel Stigsjö.

Mer läsning

Annons