Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonsatsning på rymden: "Blir förmodligen ensamma"

/

Snart kan Technichus i Härnösand visa rymden i 3D. För Härnösands kommun investerar nu ett 3D-planetarium och på en ny vindkraftsutställning på Technichus i Härnösand.

Annons

Sammanlagt handlar det om en satsning på en miljon kronor.

Redan i dag finns ett planetarium på Technichus. Men den visar bara rymden tvådimensionellt. För att verkligen kunna visa rymden och planeter vill man gärna arbeta tredimensionellt.

Den anläggning som nu till exempel finns på Cosmonova på Naturhistoriska riksmuseet strax norr om Stockholm har lockat en stor publik.

Genom att få till ett tredimensionellt planetarium så kan också Technichus locka till sig alla som är intresserade av rymden på ett helt annat sätt än nu.

– Det finns inte många liknande anläggningar. Vi blir förmodligen ensamma med en sådan anläggning öppen för allmänheten mellan Luleå och Stockholm. Den som finns i Umeå är enbart för undervisning.

Technichus har fullt stöd från kommunen för satsningen.

– Vissa investeringar måste omgående prioriteras för att inte Technichus ska fortsätta att tappa i attraktivitet, säger Fred Nilsson (S), som liksom hela kommunstyrelsen ställde sig bakom investeringen.

Den nya anläggningen kommer inte bara att fungera som planetarium.

– Den utökas till "digitala rymdresor" i 3D men också till andra 3D-visualiseringar, exempelvis resor genom kroppen och djupdykningar i Marianergraven, berättar Linda Dahlbom.

Den nuvarande anläggningen är analog och kostar cirka 100 000 kronor. Den nya blir betydligt dyrare. Den är mindre än den på Cosmonova och kan inte alls ta emot lika många besökare åt gången.

– Men upplevelsen är lika häftig, säger Linda Dahlbom.

Samtidigt kommer också att satsa på "Air-ett luftrum" en utställning som Luleå Science center tagit fram.

– Utställningen handlar om hur vindkraft som är ett aktuellt ämne och kommer att finnas på Technichus fram till maj 2014.

Länsstyrelsen har beviljat Härnösands kommun ett utvecklingsprojekt för Technichus som bland annat ska leda fram till en ny affärsplan för Technichus. Ett projekt som ska hålla på fram till maj nästa år.

Mer läsning

Annons