Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Militärutbildningen är en förebild"

/

Militärutbildningen i Västernorrland är på flera sätt en förebild inom Försvarsmakten. Det framkommer i en tillsynsrapport.

Annons

Det senaste decenniet har den militära sektorn fört en tynande tillvaro i Västernorrland. Men den verksamhet som finns kvar håller hög kvalitet.

Det gäller i alla fall den grundläggande militära utbildningen (GMU) som ersatte den allmänna värnplikten för två år sedan.

I en tillsynsrapport från Försvarsmakten som presenterades i veckan får Västernorrlandsgruppen fina omdömen.

Bland annat framhålls arbetet med yrkesvägledning som bidrar till att många som genomgår GMU också får jobb inom Försvarsmakten efteråt.

– Det finns alltid saker att förbättra, men i nuläget känner vi oss som en förebild. En förklaring är att vi har utbildat till hemvärnet betydligt längre än många andra regementen, säger Amos Hedberg, ansvarig för GMU i Västernorrlandsgruppen.

Från rapporten framgår att man åtgärdat flera problem som framkom vid tidigare tillsyn, bland annat gällande diskriminering, utrustning och rekryternas "omställning från civil till GMU".

Till nästa uppföljning behöver man bland annat jobba med rekryternas hemresor, kroppsskyddet för kvinnor och – längden på kisspauser.

Mer läsning

Annons