Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket: Det är Montenegro som ansvarar

/

Migrationsverkets motivering till att Fatima och hennes familj inte får uppehållstillstånd utgår från att det är myndigheterna i Montenegros ansvar att skydda henne från sin man.

Annons

I domen efter familjens första överklagan tar man stöd av utrikesdepartementets rapport om mänskliga rättigheter och slår fast att "situationen i Montenegro vad gäller rättsväsende och fängelser håller godtagbar standard".

Vid familjens nästa överklagan, när det övergått från att handla om att hennes man behöver skydd från myndigheterna till att hon själv behöver skydd från sin man, bygger man vidare på resonemanget.

I domen står det att rätten "tidigare prövat den åberopade hotbilden" i Montenegro och att det Fatima säger bara är "ett tillägg till vad hon tidigare anfört om avsaknad av myndighetsskydd i hemlandet".

Enligt nuvarande lagstiftning kräver en omprövning av ett uppehållstillstånd nya omständigheter av "extraordinär natur". Migrationsverket bedömer alltså hotet från Fatimas man som ett tillägg – trots att hon nu fruktar för sitt liv.

– Det är så det fungerar: man prövar om det finns myndigheter som kan skydda en i ens hemland. Om det finns det så måste vi på Migrationsverket respektera det. Det är först om det inte finns som det blir aktuellt med uppehållstillstånd, förutsatt att alla andra kriterier är uppfyllda, säger Annette Bäckström, verksamhetschef vid Migrationsverket.

I båda fallen då Fatimas familj sökt uppehållstillstånd har de överklagat Migrationsdomstolens dom till Migrationsöverdomstolen. I båda fallen har man fått besked att fallet inte kommer prövas.

Mer läsning

Annons