Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats Hulth villstorsatsa på turism

Annons
Mats Hulth vill

storsatsa på turism

- Sverige är en av världens bäst bevarade hemligheter, det måste vi ändra på.

Det säger Mats Hulth fd tung s-politiker i Stockholm men numera vd i sveriges hotell - och restaurangföretagare.

På måndagen besökte han landshövding Gerhard Larsson, landstingsrådet Jan Sjödin och härnösands kommunalråd Ingvar Wiklund.

Hults fall som politiker blev bland annat hans frikostiga representation. Det bjöds flott när Hulth var i farten som finansborgarråd.

- Nu reser jag runt i Sverige och försöker bland annat förklara hur viktig turismen är för vårt land, säger Hulth när Tidningen får en pratstund med honom hos kommunalrådet i Rådhuset.

I Sverige satsas det förhållandevis lite på turismen. Hult visar gärna visa upp siffror. Ett där Sverige bara satsar 8 kronor per utlandsturist jämfört med våra grannländers 30 kronor.

- Vi är dåliga, rent ut sagt, säger Hulth. Och det är statens fel.

De måste anslå pengar och inte som nu lägga ut ansvaret på små kommuner.

- Vi måste också förbättra situationen för turistnäringen, det handlar handlar om att sänka arbetsgivareavgifterna. I dag prioriteras inte tjänstesektorn, många små företag har svårt att få lönsamhet. Flera av dem verkar i turistsektorn.

Det handlar också om att förmå svenskarna att turista i sitt eget land.

- Många svenskar har mer koll på gatunamnen i Gran Canaria än namnet på svenska turistmål. Se på Irland . Där har man satsat på turism under fler år och gjort väldigt stora framsteg, säger Hulth.

Han saknar inte livet som politiker. Den nya rollen som lobbyist passar perfekt för den munvige Stockholmaren.

Det var det både en och annan som förvånat höjde på ögonbrynen när han för tre år sedan blev vd för en arbetsgivarorganisation.

- Jag trivs i den rollen och politiken har jag helt lämnat. Det här är en jättespännande verksamhet speciellt eftersom jag får resa ut och lära mig mer om landet efter alla år i Stockholm.

- Från Härnösand kommer min efterträdare Annika Billström. Men jag vill inte sätta något betyg på henne. Det får andra göra, säger Hulth.

Målsättningen är att besöka samtliga kommuner och landshövdingar i landet. En god bit på väg har han kommit.

Ola Thelberg

0611-554826

ola.thelberg@tidningen.to

- Välkommen till Härnösand, säger kommunalrådet Ingvar Wiklund till Mats Hulth som numera är stor PR-man för landet hotell - restaurangägare.

Foto: Ola Thelberg

Mer läsning

Annons