Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märta Larsson, 90 år, genomför sitt gympapass med sprudlande energi

Annons


Märta Larsson, 90 år, genomför sitt gympapass med sprudlande energiFakta/Märta Larsson.

Bor: Härnösand.

Ålder. 90 år.

Familj: Tre barn, fem barnbarn och många barnbarnsbarn.

Intressen: Gymnastik, musik, opera, konst, resor, boule, och språk.

Föreningsliv: Lottakåren och pensionärsföreningen Kontakt.

Läser: Allt möjligt.Förra veckan uppvaktades Märta Larsson, Härnösand, av sina "gympakompisar" på Härnösands simhall. Anledningen var hennes förestående 90-årsdag.

Tidningen var också med. Eva Johansson, ledare för gruppen, överlämnade från alla en blomsterkrans till en överraskad Märta, som strax innan undrade vad Tidningen gjorde där.

Omkring 30 entusiastiska seniorer är med i "Evas gympa". Gruppen träffas varje torsdagförmiddag för en timmes motion och deltagarna är från 60 år och uppåt. Äldsta deltagaren är just Märta, med sina 90 år.

- Gymnastiken berikar mig till både kropp och själ och gör lederna mjuka, säger Märta och skrattar.

Sällan har jag träffat en så glad och positiv person som Märta. Hennes glada humör smittar av sig och gemenskapen bland deltagarna är mycket hjärtlig.

- Att vara med i Evas gympa ger inte bara bättre hälsa utan det är också en social bit, man får träffa folk, säger hon.

Klockan är 09.30 och det är dags för "gympapasset" - alla ställer sig i en ring och i mitten instruerar Eva rörelserna. Musiken strömmar ut från högtalarna och man inleder med uppvärmning för att sedan öka tempot successivt.

Märta har gymnastikserat hela sitt liv.

- Man har bara en kropp och då måste man sköta om den. Så länge man har hälsan får man inte lägga av, man måste använda kroppen annars blir det stopp, säger hon bestämt.

Nu är det inte bara gymnastik som gäller för Märta. Förutom dagliga promenader och simning går hon en mil stavgång i veckan.

- Vi brukar gå till Nickebo, där vi fikar innan vi vänder hemåt.

Märta Larsson är född i Tollavaara utanför Kiruna. Hon växte upp som nummer fem i en syskonskara av tio. Hennes föräldrar var Ida och Henning Hansson. Till följd av att hennes pappan fick arbete i Västmanland flyttade familjen till Lindesberg. Märta var då sex år. Efter folkskolan gick hon realskolan i Lindesberg. Det var då hon grundlade sitt intresse för motion och idrott.

- Jag var med i en gymnastikgrupp på den tiden. Vi hade uppvisning på Eiravallen utanför Örebro, berättar hon.

Hon berättar även om träningarna på skjutbanan och när hon skulle ta simmagistern, då hon hoppade från en 12 meters trampolin.

1935 gifte hon sig med Lasse Larsson, som var bördig från Härnösand. Det var tack vare honom hon blev Härnösandsbo, samma år. Han avled för 25 år sedan.

Märta Larsson har också varit Marinlotta inom Sjövärnskåren och under åren varit med på åtskilliga större miltärövningar.

- Jag slutade i Lottakåren när jag var 75, de sista två åren var jag husmor, berättar hon.

I dag är Märta Larsson på väg till Stockholm, för där tänker hon fira födelsedagen tillsammans med barn och barnbarn.

- Dagarna där är fulltecknade säger hon och skrattar.

Tidningen sällar sig till gratulanterna och önskar en trevlig födelsedag i huvudstaden.

christina almgrenMan har bara en kropp och då måste man sköta om den.Märta Larsson, tycker det är viktigt att röra sig. Varje vecka är hon med i Evas gympa på simhallen. - Det berikar mig till kropp och själ, säger hon.

Foto: gunnar stattin

Märta Larsson, fyller 90 år på måndag. "Gympakompisarna" passade på att gratulera med en blomsterkrans före veckans motionspass. Därefter gick alla ut på Portalen och åt lunch, där det sjöngs och hurrades för Märta.Hurrarop och applåder i massor fick Märta Larsson av sina "gympakompisar, till vänster Eva Johansson, som leder motionspasset.

Mer läsning

Annons