Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Märks en tilltro till marknaden igen"

/

Härnösand är inte längre billigast. Priserna för bostadsrätter i Sverige ökade under 2013 med 11 procent jämfört med 2012. Mäklarhuset Härnösands VD Ester Hemström upplevde ett kanonår 2013 och spår att det fortsätter 2014.

Annons

Siffrorna kommer från Mäklarstatistik som baserar sin statistik på cirka 80 procent av alla försäljningar som sker via mäklare. Priserna ökade även i Västernorrland under 2013, dock med den lite mer blygsamma siffran en procent.

– I Härnösand beror det på att vi inte haft så många objekt till salu i mer populära delar av staden att prisökningen inte ser större ut, förklarar Mäklarhuset Härnösands VD Ester Hemström.

I Västernorrland såldes enligt Mäklarstatistik 293 objekt under 2013, och på bostadssajten Hemnet gick det att räkna till 408 objekt till salu när året gick mot sitt slut.

– Tidigare år har den här perioden på året varit lugnt, men i år har vi även fullt upp under julen, säger Ester Hemström.

Härnösand har flera gånger under året pekats ut som Sveriges billigaste kommun att köpa bostad i. När 2013 går till ända är det dock Timrå kommun som hamnar där med en kvadratmeterkostnad på 2696 kronor, jämfört med Härnösand där motsvarande siffra är 2909 kronor.

– Vi upplever en väldigt stabil och uppåtgående marknad, det märks att det finns en tilltro till ekonomin igen, säger Ester Hemström.

Högst procentuell prisökning för det senaste året har Örebro län haft där priserna ökade med 29 procent. Efter det kommer Norrbottens län närmast med en ökning på 27 procent.

Statistik har endast beräknats på de områden där minst 25 försäljningar skett.

Esters tips

Inför försäljning:

Städa och röj inför

visningen.

Inspireras av bostadsannonser från storstäder.

Fundera på hur du själv skulle vilja ha det.

Inför köp:

Gå på många visningar

Gör en budget.

Kolla bostadsföreningen.

Mer läsning

Annons