Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markägare förbjuds avverka – planer på naturreservat

/

Skogsområde på 90 hektar hyser hotade arter. "Det är en katastrofal situation".

Annons

Tre fastighetsägare på norra Hemsön förbjuds att avverka. Skogsområdet är 90 hektar stort och består av vissa hotade arter. Nu kan området bli ett naturreservat.

I januari 2013 ansökte de tre fastighetsägarna om avverkningstillstånd. Häromdagen beslutade länsstyrelsen att de inte får avverka de närmsta tre åren efter att både Skogsstyrelsen och länsstyrelsen utfört kontroller av skogen.

– Området har ett högt naturvärde, det innebär bland annat att det innehåller hotade arter och en stor mängd grov lövskog, säger Jonas Salmonsson på länsstyrelsen.

Aspfjädermossa, tallticka och violettgrå tagellav är exempel på hotade så kallade rödlistade arter som hittats i området.

Det höga naturvärdet gör att skogen anses vara en väl fungerande naturlig skogsmiljö och kan ses som exemplarisk. Därför har länsstyrelsen utfärdat ett interimistiskt förbud, vilket är ett tre år långt förbud mot att bedriva skogsbruk i området.

Det skulle innebära att Naturvårdsverket endera köper skogen av fastighetsägarna eller betalar ut en intrångsersättning utifrån en värdering av skogen.

Länsstyrelsen har efter stormen Ivar fått ytterligare faktorer att ta hänsyn till då 25 procent av områdets träd har fallit under stormen.

Om man beslutar att bilda ett naturreservat kommer de fallna träden att få ligga kvar.

– Stormfällning är naturens gång och normalt sett låter vi träden ligga kvar i våra naturreservat. Det var väldigt olyckligt att stormen kom innan vi tagit beslutet, men naturvärdena finns kvar, menar Jonas Salmonsson.

I början av januari tas beslutet om området ska bli ett naturreservat. Om det inte blir det är det möjligt att det interimistiska förbudet hävs och det är då fritt fram att hämta de fallna träden. Men då kan det vara för sent, på grund av det höga trycket på skogsföretagen.

– Det är en katastrofal situation, men jag kan inte annat än att förlita mig på Skogsstyrelsen och länsstyrelsen, säger en av fastighetsägarna.

Mer läsning

Annons