Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångmiljonregn i Västernorrland

/
  • – Bra att få tillskott, det stärker kommunernas ekonomi. Det här är pengar som kommunerna har lagt ut redan, säger Glenn Nordlund.

Manna från himlen väntas även i år för ansträngda kommunala budgetar i hela landet.

239 miljoner kronor ligger i potten enbart för Västernorrland.

Beslut fattas på tisdag.

Annons

Precis som i fjol handlar det om återbetalning av Afa-pengar, premier som har betalats in för mycket till försäkringsbolaget Afa.

Förra gången var det premier för åren 2007 och 2008. Nu gäller det premier för åren 2005 och 2006.

Hur utfallet slår kommun för kommun i Västernorrland framgår av tabellen här intill. Sifforna kommer från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

Enligt SKL är detta det troliga scenariot. Man räknar med att totalt cirka 11 miljarder av 2005 och 2006 års inbetalda premier kommer att återbetalas till kommuner och landsting under 2013.

"Innan definitivt besked kan lämnas måste Afa Försäkrings styrelse fatta beslut om återbetalning. Vi har nu fått besked om att de har ett extra styrelsemöte den 3 september, där denna fråga kommer att hanteras", meddelas på SKL:s hemsida.

Även premier för 2004 ska enligt Afas ägare betalas tillbaka. Men här finns tekniska frågetecken och återbetalningen ser ut att dröja till 2014.

Landstinget i Västernorrland beräknas enligt SKL få ungefär samma belopp i återbetalning i år som man fick 2012. Det beloppet var 91 miljoner.

Sammantaget växer summan till i storleksordningen 330 miljoner som faller över länets kommuner och landstinget i den här omgången.

Det är en tredjedels miljard som tas emot med öppen famn. Många hål finns i att fylla. Det medger Glenn Nordlund (S), ordförande i Kommunförbundet Västernorrland och därmed talesperson för alla berörda kommuner.

– Bra att få tillskott, det stärker kommunernas ekonomi. Det här är pengar som kommunerna har lagt ut redan, säger han.

– Men kom ihåg att det är engångsbelopp. De kan inte användas till att utöka ramarna på sikt.

– Vad vi kan göra är engångsinsatser, till exempel betala av på lån, ordna utbildningar eller göra viktiga inköp.

Återbetalningen i fjol räddade många kommuners ekonomi. Beloppen var i flera fall skillnaden mellan ett rejält underskott och ett plus i bokslutet.

Pengarna kan återbetalas eftersom antalet personer som beviljats sjukförsäkring har minskat avsevärt. Kommuner, landsting och andra arbetsgivare har betalat in höga premier som inte kommit till användning.

Så mycket får kommunerna

Härnösand, 24 miljoner

Kramfors, 20 miljoner

Sollefteå 22 miljoner

Örnsköldsvik 57 miljoner

Sundsvall 88 miljoner

Timrå 16 miljoner

Ånge 12 miljoner.

Afa står för Arbetsmarknadens Försäkringsaktiebolag och ägs av arbetsmarknadens parter: Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Bolaget försäkrar anställda inom den privata sektorn samt kommuner och landsting. Verksamheten drivs utan vinstsyfte och ingen utdelning lämnas till ägarna.

I fjol betalade Afa tillbaka 17,5 miljarder kronor i premier för kollektivavtalade sjukförsäkringar. 11,7 miljarder kronor gick till arbetsgivare inom kommun- och landstingssektorn.

Mer läsning

Annons