Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många utbildningar får underkänt

/
  • I en färsk utvärdering får huvuddelen av Mittuniversitetets tekniska utbildningar underkänt. Men i universitetets eget pressmeddelande låter det helt annorlunda.

I en färsk utvärdering får huvuddelen av Mittuniversitetets tekniska utbildningar underkänt.
Men när universitetet själv kommenterar resultatet låter det helt annorlunda.

Annons

Sedan 2011 utvärderar Universitetskanslersämbetet kvaliteten på landets högre utbildningar på ett nytt sätt och med fokus på resultat. Studenternas självständiga arbeten är en viktig och betydande del i utvärderingen.

I den nu aktuella omgången av undersökningen har totalt 14 olika examina vid Mittuniversitetets ingenjörs- och teknikvetenskapsutbildningar utvärderats. Av dessa 14 bedöms åtta ha en sådan bristande kvalitet att en ny uppföljning måste göras inom ett år. Trots det väljer Mittuniversitetet att beskriva undersökningens omdömen som goda.

I ett pressmeddelande berättar man om "goda omdömen för utbildningar till högskoleingenjör". Något som Johan Landin, presskommunikatör vid Mittuniversitetet, anser är ett korrekt sätt att kommunicera resultatet från utvärderingen.

– Vid det här tillfället utvärderades ett stort antal utbildningar och eftersom utbildningarna som ger en examen som högskoleingenjör är viktiga för universitetet och för regionen lyftes dessa fram. Vi redovisar också, som du själv har noterat, att flera andra utbildningar i det här läget inte bedöms hålla samma höga kvalitet, utan ska följas upp inom ett år, säger han.

Universitetskanslersämbetets bedömargrupp med ämnesexperter, studenter och arbetslivsföreträdare har värderat flera underlag, men framförallt studenternas självständiga arbeten. De lämnar sedan ett samlat omdöme i tre nivåer; mycket hög kvalitet, hög kvalitet och bristande kvalitet.

Ingen av teknikutbildningarna har fått betyget "Mycket hög kvalitet", något som exempelvis litteraturvetenskapen vid Mittuniversitetet i Härnösand lyckas nå upp till. Dock får sex av teknikutbildningarna omdömet "hög kvalitet".

Universitetskanslersämbetets bedömargrupp ifrågasätter kvaliteten i 30 procent av de totalt 364 bedömda utbildningarna i hela landet. För Mittuniversitets del är det 57 procent som har en hemläxa att göra för att nå upp till några högre omdömen.

– Inom flera områden har vi redan vidtagit åtgärder för att höja kvaliteten, genom exempelvis förändrade kursplaner för de självständiga arbetena, nya system för examination med en tydligare koppling till måluppfyllelse, säger Hans-Erik Nilsson, dekan, fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier, i ett pressmeddelande.

Under perioden 2011-2014 genomförs flera bedömningsomgångar och cirka 6 000 olika utbildningar i landet ska kvalitetssäkras.

Mer läsning

Annons