Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ringer 112 – inte alla i nöd

/

Antalet samtal till SOS Alarm i Västernorrland nästan fördubblas under nyårsnatten.
Men alla som ringer befinner sig inte i en nödsituation. Här är några av de galna samtalen.

Annons

En vanlig natt tar SOS Alarm emot 147 samtal från Västernorrland mellan klockan 18 och 06. På nyårsnatten nästan fördubblas den siffran – i fjol tog man emot 279 samtal från länsbor i behov av hjälp. I hela landet ringdes 11 175 samtal till 112 under förra nyåret, mot drygt 5 000 en vanlig helgkväll.

– Nyårsnatten genererar många samtal till nödnumret 112 på väldigt kort tid. Efter tolvslaget rör det sig om närmare 1 400 samtal i timmen som vi försöker att besvara så fort som möjligt, säger Johan Hedensiö, verkställande direktör på SOS Alarm i ett pressmeddelande.

Fjolårets nyår blev dock lugnare än året innan för operatörerna, samtalen minskade med 18 procent jämfört med nyåret 2011/12.

Och alla som ringer 112 på nyårsaftonen befinner sig inte i nöd. Här är några av de samtal som operatörer runt om i landet fått ta emot, och där inringaren borde ha ringt någon annanstans.

* En man ringer 112 och berättar att han blivit utslängd från krogen av vakterna. Nu vill han ha hjälp av polisen att komma in igen.

* En man lyckas inte få tag i någon taxi och ringer 112 och frågar om det är någon ambulans som är på väg åt hans håll som han kan få åka med hem.

* En yngre man ringer 112 och vill att polisen ska komma till en hamburgerrestaurang i city, då de har börjat ta tre kronor betalt för vattnet.

* En kvinna ringer 112 och berättar att hon inte fick något kvitto när hon tog ut pengar i en bankomat. Operatören frågar om det är någon där som behöver polis, ambulans eller brandkår. Nej, säger kvinnan, hon vill bara ha ut sitt kvitto.

Kul? Kanske – men SOS Alarm betonar att tiden som läggs på de här samtalen kunde ha lagts på andra, som är i större behöv av samhällets resurser.

Den som har ett icke akut problem eller behöver information vid en kris eller större händelse kan ringa 113 13, ett nummer som infördes i mars i år och ska komplettera nödnumret 112. Polisen har också ett telefonnummer för icke akuta frågor, 114 14. Den som är sjuk, men inte behöver akut vård, kan ringa sjukvårdsupplysningen på 1177.

Mer läsning

Annons