Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många hushåll utan el

/
  • Hemabs hjärta är driftcentralen där Peter Hägglund (till vänster) och Tomas Styf kan följa arbetet med att få tillbaka strömmen igen.
  • Egon Karlsson och Ulf Lif fick från Malung Elnät fick avbryta julförberedelserna hemma och åka till Härnösand. Här arbetar de på en strömlös högspänningsledning i Vike.

Efter fyra dygn är fortfarande drygt 2000 hushåll i Västernorrland utan el efter stormen Ivars härjningar.
Ett intensivt arbete pågår hos elbolagen med att reparera skadade ledningar.
– I princip slogs hela vårt luftburna elnät ut, konstaterar Ingemar Forzelius, vd på Hemab i Härnösand.

Annons

Klicka på bilden till höger för bildspel. 

All tillgänglig personal hos Hemab jobbar med att åtgärda elavbrotten som är en av de mest omfattande som bolaget har råkat ut för.

Hemab har 150 mil elledningar, varav cirka 50 mil är luftledningar. Som mest har cirka 2000 hushåll varit utan ström. Under måndagen var siffran kring 200 hushåll. Siffran är inte exakt eftersom det finns hushåll, framförallt fritidshus, som får el från lågspänningsledningar där det inte går att får exakt information om läget.

– All tillgänglig personal är i arbete, även de som jobbar med renhållningen. Det är fantastiskt att se engagemanget, säger Ingemar Forzelius.

I Hemabs driftcentral råder en febril aktivitet. Anders Byström leder styrkorna. Han delar ut arbetsordrar och bokför de som har avslutats.

– Visst får vi en del klagomål men även beröm. Som längs Judebyvägen i Hälledal där vår personal fick applåder när strömmen kom tillbaka, säger Anders Byström.

50 personer från Hemab arbetar ute på fältet. På huvudkontoret blir de ompysslade med mat och fika, även bananer och skumtomtar. Det sistnämnda har haft en strykande åtgång.

För att avlasta personalen så att de kan vila ut har Hemab fått hjälp av Malung elnät som har fyra man på plats. Egon Karlsson och Ulf Lif fick avbryta julförberedelserna hemma och åka till Härnösand.

Under måndagen arbetade de med att laga en högspänningsledning i Vike, två mil väster om Härnösand.

– Vi vet att vi gör nytta, men det är förstås beklagligt att många måste vänta med att få tillbaka sin el, säger Egon Karlsson.

Överallt syns spår efter stormens härjningar. Skogen i området har blivit ett plockepinn. Ledningar och stolpar har inte haft någon chans att stå emot naturkrafterna.

– Det tar extra tid att ställa upp ledningsstolpar placerade på bergsknallar, som nu, säger Egon Karlsson som har hjälpt av en traktorgrävare. Den körs av Anders Söderström som annars jobbar på kraftvärmeverket.

Stormen Ivars skador är i större omfattning än stormen Dagmar för två år sedan.

– Vi får gå tillbaka till 1998 för att hitta något liknande. Det som gör det extra besvärligt är att stormen har gått fram över ett så brett område. Därmed har hela vårt ledningsnät som ligger i luften drabbats, säger Per Mellberg, chef på Hemab Elnät.

Mer läsning

Annons