Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många arbetsgivare struntar i rehabilitering

Annons
Många arbetsgivare struntar i rehabilitering

Många arbetsgivare i länet struntar i att göra en rehabiliteringsutredning för de långtidssjuka. Sämst är Kramfors kommun där det saknas i 64 procent av fallen. Det här visar siffror från försäkringskassan.

Regeringens vårbudget visade att det ökade antalet sjukskrivna är ett nationalekonomiskt problem.

I Västernorrland är trenden densamma som i övriga riket. Försäkringskassans 30-dagars studie för februari i år visar att det nu finns 8 033 långtidssjukskrivna i länet. Den högsta siffran någonsin.

Försäkringskassans främsta verktyg mot långtidssjukskrivningar är rehabilitering. Men det förutsätter att arbetsgivarna samarbetar.

Enligt lagen om allmän försäkring är arbetsgivarna skyldiga att göra rehabiliteringsutredning efter fyra veckors sjukskrivning.

Efter två månaders sjukskrivning ska utredningen skickas in till försäkringskassan.

Siffrorna för februari visar att rehabiliteringsutredning saknas i 40 procent av sjukfallen hos landstinget, 54 procent hos privata arbetsgivare och i 33 procent av sjukfallen hos kommunerna.

Ändå är det här bättre siffror jämfört med februari i fjol.

Bland kommunerna sticker Kramfors ut med 64 procent. Härnösand har 34 procent, Sollefteå 33 procent och Örnsköldsvik 28 procent. Bäst i länet är Timrå där det bara saknas rehabiliteringsutredningar i 16 procent av fallen med långa sjukskrivningar.

Från och med 1 april i år kommer de arbetsgivare som slarvar hamna i arbetsmiljöinspektionens rullor.

- Vi skickar en påminnelse till de arbetsgivare som inte skickat in rehabiliteringsutredning, säger Kerstin Selander på försäkringskassan. Om det inte hjälper skickar vi en ny påminnelse och samtidigt en kopia till arbetsmiljöinspektionen.

Från februari förra året har antalet långtidssjukskrivna ökat med 959 personer. Det är en ökning med 14 procent. Största ökningarna har Härnösand med 33 procent och Sollefteå med 21 procent.

Största andelen av de långa sjukfallen finns dock i Kramfors. Där är ökningen från 1997 fram till februari i år 223 procent.

- Vi har försökt ta reda på varför det finns så många långtidssjukskrivna i Kramfors, men det finns ingen enkel förklaring, säger Åke Thunberg, avdelningschef på försäkringskassan.

Det är de stressrelaterade sjukdomarna som ökar mest. Främst gäller det kvinnor inom offentlig sektor.

Ett exempel: Både inom socialförvaltningen och skolan i Härnösand har 40 procent av de långtidssjukskrivna stressrelaterade sjukdomar.

En oroande tendens är ökningen av långtidssjukskrivna kvinnor mellan 16-34 år. Där är ökningen 52 procent jämfört med februari förra året. Många av dem är sjukskrivna på grund av psykiska besvär.

leif åhman

Mer läsning

Annons