Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mammi firades på sin 100-årsdag

Annons
Mammi firades på sin 100-årsdag

I går firade Thea Sofia Nilsson, Härnösand sin 100-årsdag. Bland gästerna återfanns barn, barnbarn och barnbarnsbarn samt personal och boende på Härnögården.

Thea är klädd i en marinblå blus med vita prickar och dagen till ära har hon glitter i håret.

- Jag känner mig inte som 100 år, säger hon och skrattar, när Tidningen gratulerar.

Thea eller Mammi, som hon också kallas, är född i Arnäsvall och kom som 2-åring till Härnösand där hon växte upp som äldst av åtta syskon.

- Jag hade en bra barndom och vi syskon var alltid vänner, säger Thea. Hennes föräldrar, Beda Maria och Johan Vilhelm Flodin var ett mycket driftigt par. Det startade Flodins bageri i staden i slutet av 1800-talet. Thea hjälpte till i affären med att sälja bröd.

- En bulle kostade fem öre, berättar Thea, som är väl medveten om vad saker och ting kostar i dag.

På den tiden låg bageriet mitt emot Folkets Park. Numera är det brorsonen Åke och hans familj som driver bageriet på Sockenvägen. Naturligtvis var det också han som hade bakat brödet till Theas ära.

När Thea var 19 år gifte hon sig med Bror Isaac Andreas Nilsson och bröllopsfesten hölls för många gäster på Folkets park. Isaac och Thea fick tre barn, varav sonen Nils-Erik har avlidit.

Makarna bodde i många år på Brännerigatan där Isaac byggde ett hus.

Thea har varit med om mycket i sitt långa liv, bland annat två världskrig.

- Det var ängsligt, man levde dag för dag, säger hon.

För 30 år sedan blev Thea änka och så småningom flyttade hon till en lägenhet på Långgatan. Numera bor hon på Härnögården.

Makarna hade i många år en sommarstuga i Sjöviken, där de vistades så fort de hade tid. Förutom arbetet i bageriet har Thea ägnat sina krafter åt hem och familj. Med åren har hon fått sju barnbarn, 14 barnbarnsbarn samt 6 barnbarnsbarnbarn.

christina almgrenBagardotter.

Thea Nilsson, Härnösand, fyllde i går 100 år. Theas föräldrar, Beda Maria och Johan Vilhelm Flodin startade Flodings bageri i slutet av 1800-talet.

Foto: Mona Benjaminsen

Mer läsning

Annons