Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckades avstyra stort dieselbedrägeri

/

Diesel till ett sammanlagt värde av 150 000 kronor hade beställts till en adress i Fröland, söder om Härnösand.
Problemet var bara ett: Det var en bluff.
I sista stund lyckades Ulf Jakobsson, säljchef på OKQ8 på Kaptensgatan i Härnösand, avstyra dieselbedrägeriet.

Annons

– Jag anade oråd när leverantören berättade att en så stor kvantitet skulle levereras till den lilla orten och började forska på egen hand.

När Ulf ringde upp företaget som sa sig ligga bakom beställningen, Caverion AB, var de helt ovetande.

– Det var rena slumpen att företaget som levererar bränsle frågade mig om den specifika adressen. Nu lyckades vi stoppa leveransen i sista stund, berättar han.

Polisen i Härnösand tror sig nu ha kommit en stor dieselhärva på spåren. Så sent som för några dagar sedan lyckades dieselbedragarna i sitt uppsåt och lurade då till sig 10 kubik diesel motsvarande ett värde av 150 000 kronor. Tillvägagångssättet var detsamma som vid bedrägeriförsöket mot en adress i Fröland i måndags. Företaget Alltank levererade den beställda dieseln på den uppgjorda adressen i Älandsbro. Även denna gång har beställarna uppgett att fakturan skall skickas till Caverion. Där ville man dock inte kännas vid ordern. Och när polisen började utreda händelsen var dieseln borta.

– Vi vill uppmana företagare i distriktet att vara på sin vakt. Vi tror att det här är satt i system och att det är en ligga som ligger bakom bedrägerierna, säger Jörgen Bladin förundersökningsledare vid Härnösandspolisen.

Han ser en klar ökning när det gäller antalet dieselstölder i år.

– Vi har haft många anmälningar den senaste tiden. Jag förstår uppgivenheten hos dem som drabbats. Det kanske inte är lönt att anmäla i varje enskilt fall, men vi vill ha in alla anmälningar för att kunna rätta insatsen efter storlek.

Mer läsning

Annons