Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovar återuppbyggaÅngermanlandsgården

Annons
Lovar återuppbygga

Ångermanlandsgården

- Ångermanlandsgården ska byggas upp igen!

Det lovar Kerstin Nygren, ordförande i stiftelsen som driver friluftsmuseet, dagen efter storbranden på Murberget i Härnösand.

- Förödelsen är sorglig att se. Jag var där på morgonen direkt efter och tittade. I fyra år har vi hållit på att renovera Ångermanlandsgården. Nu får vi börja om igen.

- Tack och lov är det bra försäkrat. Det såg vi över i höstas. Den nya försäkringen gäller från första januari. Men det går ju inte att ersätta gamla saker i kulturvärde.

- Jag måste kalla in ett extra styrelsemöte nu. Och visst kan jag bli överkörd. Men det tror jag inte. Gården ska återuppbyggas. Det är självklart! säger Kerstin Nygren med eftertryck.

Hon antyder samtidigt att hon redan fått propåer om att göra något annat av området som brann.

I första hand avvaktas nu polisens utredning av brandorsak. Därefter kan styrelsen ta ställning.

- Jag hoppas man hittar dem som har gjort det här. Det finns ju ingen naturlig förklaring. Överhuvudtaget har Murberget drabbats fyra gånger, prästgården, kyrkan, Åvike herrgård och nu händer det här. Är det bara tillfälligheter? funderar Kerstin Nygren.

Nyuppbyggnad av Ångermanlandsgården kommer att ta år att genomföra. Sommaren 2003 är för tidigt att hoppas på enligt Kerstin Nygren.

Murberget ingår i stiftelsen länsmuseet Västernorrland. Landstinget är huvudman ihop med Härnösands kommun.

Ångermanlandsgården är en bondgård med anor från tidigt 1800-tal. Den består av flera byggnader som är hopbyggda runt en gårdsplan,

I branden natten mellan måndag och tisdag totalförstördes ett vedlider, ett stall och ett hus med pigkammare på övervåningen. Huvudbyggnaden kunde räddas, dock med brandskador i timmerväggarna.

klas leffler

0611-554830

klas.leffler@tidningen.to

Mer läsning

Annons