Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljus framtidstroi Almi-barometer

Annons
Ljus framtidstro

i Almi-barometer

Konjunkturen vänder och framtidstron ökar, i synnerhet i Västernorrland och Västerbotten.

Det visar vårens Almi-barometer som mäter bedömningarna från uppåt 400 affärsutvecklare i landet.

Västernorrland utmärker sig genom att ligga i topp både i ökad framtidstro och förbättrat konjunkturläge

- Kanske har vi haft en sundare näringslivsutveckling i skogslänen än i storstadsregionerna som fortfarande återhämtar sig efter IT-kraschen. Vi har heller inte drabbats lika hårt av de omstruktureringar som gjorts inom exempelvis fordonsindustrin och Ericsson.

- Det kan vara en av förklaringarna till att företagen i vår region är mer positiv än i övriga landet. Det är inte som i Norrköping och Gislaved hos oss, säger Kjell Jönsson, vd på Almi Företagspartner Västernorrland.

Något som gläder extra är investeringsviljan. På den punkten ser åtta av tio konsulter i länet en klar förbättring. Det är den högsta siffran i landet.

- Vi känner att det finns en annan investeringsvilja bland företagen. Man investerar även i ny teknik, i organisation och i produktutveckling. Det känns bra.

Resultatet i Almi-barometern stämmer väl överens med tongångarna i länsarbetsnämndens prognos i förra veckan.

Länsarbetsnämndens bedömning bygger på intervjuer direkt med 360 företag och arbetsställen i länet. I Almis fall står ett 20-tal affärskonsulter i Västernorrland för bedömningarna, var och en med minst ett femtiotal pågående företagskontakter.

Almi-barometern genomförs fyra gånger om året. Enligt Kjell Jönsson är tillförlitligheten god och utfallet brukar spegla magkänslan och verkligheten väl.

Småföretagarna i Norrbotten och Stockholm har den lägsta framtidstron. Det väcker viss oro med hänsyn till Stockholms roll som tillväxtlok för hela Sverige.

Bankernas attityd irriterar också. Trots att småföretagen nu börjar vilja investera igen har bankernas attityd till företag som vill låna försämrats. Det menar drygt fyra av tio konsulter.

- Det här visar på att det finns en tröghet i systemet där bankerna inte hinner med att möta småföretagarnas behov av kapital för att investera, säger Almis informationsdirektör Carl Fridh i en presskommentar.

klas leffler

0611-554830 klas.leffler@tidningen.to

Kjell Jönsson, vd på Almi i Västernorrland.

Mer läsning

Annons